• Home
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Obiad
      • Zupa
      • II danie
      • Surówka
    • Deser
    • Kolacja
  • Święta
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
  • Przeliczniki
  • Spis treści
  • Kontakt

Świat Domowej Kuchni

facebook instagram twitter pinterest flickr
Pyszna i bardzo efektowna pieczeń ze schabu, nadziewana orzechami włoskimi oraz suszonymi śliwkami i morelami. Jego nazwa nawiązuje do kształtu tulipana, który tworzy się po odpowiednim nacięciu mięsa do faszerowania. To z pewnością doskonała wędlina na świąteczny stół. Pieczeń jest aromatyczna, pięknie wypieczona, krucha i soczysta. Najlepiej serwować pokrojoną na grube plastry.

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego (bez kości)
  • 100 g orzechów włoskich (grubo posiekanych i delikatnie podprażonych)
  • 120 g suszonych śliwek
  • 60 g suszonych moreli
  • 1 żółtko
  • 1 jajko

Przyprawy do natarcia mięsa:

  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru
Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki oleju

Schab dokładnie umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Błonę z tłuszczem zostawić na wierzchu - dzięki temu mięso nie będzie nam się wysuszało w trakcie pieczenia. Za pomocą ostrego noża, mięso naciąć wzdłuż, w trzech miejscach - raz prosto (na samym środku) a dwa razy po bokach (pod kątem 45°). Nacięcia powinny być dosyć głębokie. 
Wszystkie przyprawy do natarcia mięsa wymieszać razem. 
Osuszone mięso przełożyć do miski, dokładnie natrzeć mieszanką przypraw (łącznie z nacięciami), przykryć i odstawić w chłodne miejsce - minimum na 12 godzin, a najlepiej na całą dobę.

6 godzin przed pieczeniem schabu, osobno śliwki i osobno morele, zalać niewielką ilością ciepłej wody.
Po upływie 6 godzin owoce odsączyć i pokroić na paseczki.

Orzechy podzielić na 2 części. Jedna część (mniejsza) powinna mieć około 30 g, druga część (większa) powinna mieć około 70 g.
Mniejszą część orzechów wymieszać z żółtkiem i pokrojonymi w paseczki morelami.
Większą część orzechów wymieszać z jajkiem i pokrojonymi w paseczki śliwkami.

Doprawione mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. W boczne nacięcia nałożyć mieszankę orzechów ze śliwkami. W środkowe nacięcie nałożyć mieszankę orzechów z morelami.
Mięso obwinąć sznurkiem do pieczenia w kilku miejscach (niezbyt ściśle), żeby trzymało zwartą formę.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
Przygotować naczynie żaroodporne i dokładnie wysmarować je olejem. Ułożyć w nim schab. Wierzch mięsa posmarować również niewielką ilością oleju.
Piec łącznie około 60 minut (grzanie góra-dół). Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 160°C, a do naczynia wlać około ½ szklanki gorącej wody. Kontynuować pieczenie.

Po tym czasie piekarnik wyłączyć, naczynie z mięsem wyjąć i przykryć folią aluminiową. Odstawić na 20 minut, żeby mięso "odpoczęło".




  Drukuj przepis
Share
Tweet
Pin
Share
2 komentarze
Kolejna propozycja na pyszną zupę. Tym razem z zieloną fasolką szparagową i ziemniakami - zabielana śmietaną. Idealna propozycja na pierwsze danie, z dodatkiem dużej ilości jarzyn. Bardzo szybka do przygotowania.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • ½ pora (biała i jasnozielona część)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 1 i ½ litra bulionu (drobiowego lub jarzynowego)
  • ½ łyżeczki kurkumy w proszku
  • 400 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 100 ml śmietanki 18% z kartonika (do zup i sosów)

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, wrzucić do garnka i chwilę poddusić na maśle i oliwie. 
Pora opłukać, obrać z zewnętrznych grubszych warstw. Przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić na plasterki. Dodać do garnka z cebulą i razem podsmażać przez około 2 minuty. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Dodać do warzyw. 
Ziemniaki obrać i pokroić w dosyć małą kostkę. Dodać do garnka i mieszając podsmażać około 2 minuty.
Wlać gorący bulion, doprawić solą i pieprzem, dodać kurkumę i zagotować. 
Przykryć i gotować całość przez około 15 minut. W połowie gotowania dodać opłukaną na sitku (i rozmrożoną jeśli używamy mrożonej) zieloną fasolkę.
Odstawić z ognia i dodać posiekany koperek oraz śmietanę. Podawać od razu po przygotowaniu.

Źródło (z niewielkimi zmianami): kwestiasmaku.com




  Drukuj przepis
Share
Tweet
Pin
Share
No komentarze
Przepyszna sałatka wyszperana na blogu Jakuba Kuronia. Doskonale skomponowane składniki tworzą idealną całość. Od dzisiaj jedna z moich ulubionych sałatek :) Tego typu sycące sałatki sprawdzają się zarówno jako domowy posiłek na co dzień jak i elegancka potrawa na święta.

Składniki:

  • 4 kawałki papryki konserwowej
  • 1 duża cebula np. cukrowa lub szalotka
  • 1 duża marchewka
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 puszka kukurydzy
  • ½ puszki groszku konserwowego
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 słoiczek majonezu np. Hellmann's Babuni
  • sól, pieprz (opcjonalnie do smaku)

Paprykę konserwową, ogórki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Marchewkę obrać ze skórki. Następnie zetrzeć na tarce jarzynowej najpierw jajka na twardo a później obraną marchew. 
Ważne aby każde ze składników dania trafiło do osobnej miseczki.

Kukurydzę, groszek i tuńczyka wyjąć z puszek i dokładnie odsączyć z zalewy.

Wcześniej przygotowane składniki, układać warstwami w dużej szklanej misce, w następującej kolejności:
- kukurydza konserwowa
- tuńczyk 
- cebula
- ½ słoiczka majonezu
- marchewka
- ogórki kiszone
- papryka konserwowa
- ½ słoiczka majonezu
- jajka
- groszek konserwowy

Źródło (z niewielkimi zmianami): kuron.com.pl




  Drukuj przepis
Share
Tweet
Pin
Share
No komentarze
Propozycja na zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotowujemy poprzedniego dnia. Dzisiaj zaproponuję owsiankę z jabłkami, z dodatkiem cynamonu i syropu klonowego, który zawiera w sobie ogromną dawkę przeciwutleniaczy oraz składników mineralnych takich jak wapń, potas, mangan, magnez, fosfor, żelazo i witamin z grupy B.

Składniki na warstwę z płatków owsianych:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 1 łyżka syropu klonowego
Składniki na warstwę z jabłek:

  • 1 duże jabłko (obrane i pokrojone w kostkę)
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu.
W średniej misce wymieszać razem: płatki owsiane, nasiona chia, mleko i syrop klonowy.
Wstawić do lodówki, żeby masa zgęstniała.

Masło roztopić na patelni. Dodać jabłka pokrojone w kostkę, cynamon i syrop klonowy. Smażyć przez 5-7 minut na średnim ogniu, do momentu, aż jabłka zaczną mięknąć. W trakcie smażenia można dolać odrobinę wody. Zdjąć z ognia i odstawić na bok do całkowitego ostygnięcia.

Przygotować słoiczki lub szklanki o pojemności około 250 ml. Do każdego z nich ułożyć wartstwami: pierwszą warstwę owsianki, warstwę prażonych jabłek i drugą warstwę owsianki. Udekorować  prażonymi jabłkami.

Wstawić do lodówki na całą noc. 




  Drukuj przepis
Share
Tweet
Pin
Share
No komentarze
Lekki i pyszny deser z brzoskwiń, serka naturalnego z dodatkiem miodu oraz owsa ekspandowanego - który można z powodzeniem serwować również na śniadanie. Koniecznie spróbujcie delikatnego musu owocowego w połączeniu z serkiem i zdrowymi ziarnami. 
Owies ekspandowany można kupić w sieci sklepów Auchan lub drogą internetową. Deser można przygotować dzień wcześniej. Z podanych składników uzyskamy 3 desery w naczyniach o pojemności  300 ml.

Składniki:

  • 300 g serka naturalnego (np. Bieluch)
  • 3-4 łyżki miodu naturalnego
  • 100 g owsa ekspandowanego
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (820 g)
Dodatkowo:

  • listki mięty (do dekoracji)

Brzoskwinie odsączyć. Odłożyć jedną połówkę do dekoracji, a resztę przełożyć do wysokiego naczynia i dokładnie zblendować na gładki mus. Serek przełożyć do miseczki. Dodać miód i dokładnie wymieszać. 
Przygotować 3 szklane pucharki do deserów, a następnie w każdym z nich układać warstwami:
- owies ekspandowany
- serek z miodem
- mus brzoskwiniowy
- owies ekspandowany.
Udekorować 1 łyżką serka z miodem, cząstką brzoskwini oraz listkiem mięty.
Przechowywać w lodówce.



  Drukuj przepis
Share
Tweet
Pin
Share
No komentarze
Gnocchi - czyli oryginalne, włoskie kluski ziemniaczane, bardzo podobne do naszych kopytek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli w wolnym tłumaczeniu „gruda”. Tajemnicą smaku oryginalnych gnocchi są dwie rzeczy: przygotowanie ich z ziemniaków gotowanych ze skórką oraz zagniatanie ich z jeszcze ciepłych ziemniaków. Dzięki temu są bardziej delikatne i mięciutkie.
Gnocchi można serwować z rozmaitymi sosami, pesto, warzywami lub serami. 


Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków typu C (ugotowanych w mundurkach)
  • 1 ¼ szklanki mąki
  • 1 jajko (rozm.L)
  • ½ łyżeczki soli

Ziemniaki ugotować w mundurkach, w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedzić. Lekko przestudzić, ale tylko do do momentu, kiedy będziemy mogli  je wziąć w rękę i obrać ze skórki.

Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków bezpośrednio na stolnicę. Dodać jajko, mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto (tylko do połączenia składników).

Z przygotowanego ciasta odrywać po kawałku i toczyć z nich wałki o średnicy około 2 cm. Stolnicę regularnie podsypywać mąką, ale niezbyt obficie. Każdy wałek ciasta ciąć pod kątem prostym na kawałki, o długości około 2 cm i odkładać na bok.

W dużym garnku zagotować wodę. Posolić. 

Teraz czas na tworzenie rowków na kluseczkach. Najlepiej wykonać je używając oryginalnej, włoskiej deseczki Riga Gnocchi, lub za pomocą zwykłego widelca, które również należy oprószyć mąką. Rowki wykonujemy przetaczając i dociskając kluseczkę do ryflowanej powierzchni za pomocą kciuka. Dzięki tym rowkom sos na kluseczkach zdecydowanie lepiej się utrzymuje.

Gnocchi wrzucać partiami na wrzątek i gotować przez 2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na talerz, zachowując niewielkie odstępy, żeby się nie posklejały.

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, zapieczone w piekarniku lub odsmażane na patelni.



  Drukuj przepis
Share
Tweet
Pin
Share
No komentarze

Pyszne smoothie bowl wykonane na bazie świeżych owoców, bez dodatku cukru, zawsze zapewni nam pożywny i zdrowy posiłek na początek dnia. Smoothie bowl to obecnie bardzo modne śniadanie. Jego bazę stanowi gęsty mus, wykonany przeważnie z owoców z dodatkiem mleka roślinnego, a wierzch udekorowany jest ulubionymi dodatkami.

Składniki:

  • 2 banany
  • 1/2 szklanki jagód (mogą być mrożone)
  • 1/2 szklanki jeżyn
  • 2 łyżki masła/kremu migdałowego
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml mleka migdałowego
Do dekoracji:

  • 2 łyżki granoli
  • chipsy kokosowe
  • 1 kiwi
  • kilka jeżyn
  • kilka borówek amerykańskich (lub jagód)

Do wysokiego naczynia przełożyć banany (pokrojone na mniejsze kawałki), jagody i jeżyny. Dodać masło migdałowe, nasiona chia, mleko mleko migdałowe i miód. Za pomocą blendera ręcznego wszystko zmiksować na jednolitą, gładką masę.

Tak przygotowany mus przełożyć do miski. Udekorować plasterkami kiwi, granolą, płatkami migdałowymi i świeżymi owocami.



  Drukuj przepis
Share
Tweet
Pin
Share
No komentarze
Nowsze posty
Starsze posty

O mnie

Autorka bloga - mapik27
Mam na imię Magda. W kuchni doceniam potrawy jak najmniej pracochłonne i jak najbardziej smaczne... Przepisy na takie właśnie dania, staram się umieszczać na moim blogu.

Obserwuj mnie

Popularne posty

  • Dyniowa zupa mleczna z lanymi kluskami
  • Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie, polane sosem malinowym
  • Sos do potraw chińskich
  • Kotlety mielone z jajkiem z sosem grzybowym
  • Sałatka Kijowska

Kategorie

Boże Narodzenie Dania główne Dania z ziemniaków Desery Drób Kanapki Kluski Koktajle Makarony Mięso mielone Pasty kanapkowe Pierogi Pizze grzanki zapiekanki Placki i naleśniki Przetwory Przystawki Ryby Sałatki Surówki Szynkowar Śniadania Wędliny Wielkanoc Wieprzowina Wołowina Zupy

Lista moich blogów

  • Świat Ciasta
  • Świat Domowej Kuchni
  • Prywatne podróże

Archiwum

  • ▼  2025 (4)
    • sierpnia (2)
    • czerwca (1)
    • maja (1)
  • ►  2024 (1)
    • grudnia (1)
  • ►  2023 (1)
    • grudnia (1)
  • ►  2022 (3)
    • kwietnia (1)
    • stycznia (2)
  • ►  2021 (42)
    • grudnia (3)
    • listopada (2)
    • września (1)
    • sierpnia (4)
    • lipca (5)
    • maja (2)
    • kwietnia (4)
    • marca (10)
    • lutego (6)
    • stycznia (5)
  • ►  2020 (44)
    • grudnia (9)
    • listopada (8)
    • października (9)
    • września (5)
    • lipca (4)
    • czerwca (4)
    • maja (3)
    • kwietnia (2)
  • ►  2019 (10)
    • grudnia (2)
    • listopada (1)
    • października (3)
    • września (2)
    • czerwca (2)
  • ►  2018 (19)
    • grudnia (6)
    • października (6)
    • września (1)
    • sierpnia (2)
    • lipca (1)
    • marca (3)
  • ►  2017 (30)
    • grudnia (4)
    • listopada (4)
    • października (5)
    • września (2)
    • lipca (4)
    • czerwca (6)
    • kwietnia (3)
    • lutego (1)
    • stycznia (1)
  • ►  2016 (25)
    • grudnia (1)
    • października (1)
    • sierpnia (4)
    • lipca (6)
    • czerwca (3)
    • kwietnia (4)
    • lutego (2)
    • stycznia (4)
  • ►  2015 (43)
    • grudnia (3)
    • listopada (2)
    • października (5)
    • września (2)
    • lipca (2)
    • czerwca (3)
    • maja (5)
    • kwietnia (2)
    • marca (8)
    • lutego (2)
    • stycznia (9)
  • ►  2014 (42)
    • grudnia (3)
    • listopada (4)
    • października (9)
    • września (8)
    • czerwca (2)
    • maja (4)
    • kwietnia (7)
    • lutego (3)
    • stycznia (2)
  • ►  2013 (49)
    • grudnia (3)
    • października (2)
    • września (2)
    • sierpnia (3)
    • lipca (7)
    • czerwca (5)
    • maja (6)
    • kwietnia (5)
    • marca (3)
    • lutego (8)
    • stycznia (5)
  • ►  2012 (22)
    • grudnia (7)
    • listopada (7)
    • października (4)
    • września (1)
    • sierpnia (2)
    • czerwca (1)

Food Portale

Smaker.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Najlepsze blogi kulinarne w jednym miejscu!
FlyB - Kulinaria
FOLLOW ME @INSTAGRAM

Created with by BeautyTemplates