Sos do potraw chińskich

by - kwietnia 18, 2014

Podstawą dobrego dania chińskiego jest niewątpliwie sos, który doskonale łączy wszystkie składniki i dodaje mu walorów smakowych. Ten przepis jest dla wszystkich tych, którzy stawiają na naturalne składniki, a nie na gotowe sosy z torebek. Sos wychodzi przepyszny, lekko ostry i zawiesisty. Doskonale nadaje się do połączenia z gotowymi mieszankami chińskimi serwowanymi najczęściej z ryżem.

Składniki:

  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki białego octu winnego,
  • 2 płaskie łyżeczki sosu Sambal Oelek (lub inny ulubiony sos o ostrym i kwaśno-słonym smaku),
  • 1 łyżka keczupu,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • szczypta chińskiej przyprawy 5 smaków,
  • ok. 200 ml wody,
  • 2 lekko czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Wykonanie tego sosu jest banalnie proste. Wystarczy w dużym kubku wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu, zalać warzywa i mieszać aż sos zgęstnieje.

Źródło: wielkiezarcie



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarze

  1. Uwielbiam chińszczyznę :D bardzo fajny przepis !

    Eirenee [ lightlife.blog.pl]

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam do wypróbowania. Naprawdę warto :)

    OdpowiedzUsuń