Sos do potraw chińskich
Podstawą dobrego dania chińskiego jest niewątpliwie sos, który doskonale łączy wszystkie składniki i dodaje mu walorów smakowych. Ten przepis jest dla wszystkich tych, którzy stawiają na naturalne składniki, a nie na gotowe sosy z torebek. Sos wychodzi przepyszny, lekko ostry i zawiesisty. Doskonale nadaje się do połączenia z gotowymi mieszankami chińskimi serwowanymi najczęściej z ryżem.
Wykonanie tego sosu jest banalnie proste. Wystarczy w dużym kubku wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu, zalać warzywa i mieszać aż sos zgęstnieje.
  Drukuj przepis
Składniki:
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki białego octu winnego,
- 2 płaskie łyżeczki sosu Sambal Oelek (lub inny ulubiony sos o ostrym i kwaśno-słonym smaku),
- 1 łyżka keczupu,
- 2 łyżeczki cukru,
- szczypta chińskiej przyprawy 5 smaków,
- ok. 200 ml wody,
- 2 lekko czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Wykonanie tego sosu jest banalnie proste. Wystarczy w dużym kubku wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu, zalać warzywa i mieszać aż sos zgęstnieje.
  Drukuj przepis
2 komentarze
Uwielbiam chińszczyznę :D bardzo fajny przepis !
OdpowiedzUsuńEirenee [ lightlife.blog.pl]
Zachęcam do wypróbowania. Naprawdę warto :)
OdpowiedzUsuń