Zupa fasolkowa

by - grudnia 06, 2021

Kolejna propozycja na pyszną zupę. Tym razem z zieloną fasolką szparagową i ziemniakami - zabielana śmietaną. Idealna propozycja na pierwsze danie, z dodatkiem dużej ilości jarzyn. Bardzo szybka do przygotowania.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • ½ pora (biała i jasnozielona część)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 1 i ½ litra bulionu (drobiowego lub jarzynowego)
  • ½ łyżeczki kurkumy w proszku
  • 400 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 100 ml śmietanki 18% z kartonika (do zup i sosów)

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, wrzucić do garnka i chwilę poddusić na maśle i oliwie. 
Pora opłukać, obrać z zewnętrznych grubszych warstw. Przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić na plasterki. Dodać do garnka z cebulą i razem podsmażać przez około 2 minuty. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Dodać do warzyw. 
Ziemniaki obrać i pokroić w dosyć małą kostkę. Dodać do garnka i mieszając podsmażać około 2 minuty.
Wlać gorący bulion, doprawić solą i pieprzem, dodać kurkumę i zagotować. 
Przykryć i gotować całość przez około 15 minut. W połowie gotowania dodać opłukaną na sitku (i rozmrożoną jeśli używamy mrożonej) zieloną fasolkę.
Odstawić z ognia i dodać posiekany koperek oraz śmietanę. Podawać od razu po przygotowaniu.

Źródło (z niewielkimi zmianami): kwestiasmaku.com




  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze