Sałatka Kijowska

by - grudnia 16, 2016

Ta sałatka gości w moim domu, na każde święta od wielu lat. W sumie to nie wiem jak to się stało, że przepisu na nią, nie umieściłam wcześniej na blogu :)  Ale już się poprawiam i dziele się nim z Wami. Jest to typowa warstwowa sałatka, która wyróżnia się brakiem jakichkolwiek przypraw. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę, to składniki naprawdę dobrej jakości, ponieważ to one odpowiadają za smak całości.

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 100 g żółtego sera (w kawałku),
  • 5 jaj,
  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 200 g majonezu,
  • 1 cebula.

Masło zamrozić. Jajka ugotować na twardo, białka oddzielić od żółtek. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę posiekać na drobną kostkę i sparzyć wrzątkiem, a następnie dokładnie wystudzić.
Sałatkę przygotować układając warstwami:
- białka utarte na tarce z dużymi oczkami 
- tarty ser
- połowę tuńczyka rozdrobnionego na mniejsze kawałki
- połowę majonezu
- zamrożone masło starte na tarce z dużymi oczkami
- pokrojoną i sparzoną cebulę
- drugą połowę tuńczyka rozdrobnionego na mniejsze kawałki
- drugą połowę majonezu
- żółtka starte na tarce z drobnymi oczkami.

Przepis pochodzi z książki "Przepisy czytelników" z 1994 r. 



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

31 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. To jest po prostu jedna z warstw...

      Usuń
    2. Zamiast masła koniecznie ryż.też z książki z lat 90

      Usuń
  2. Z masła to ciekawy dodatek :) Pycha!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważne jest tylko, żeby zamrozić masło dosłownie "na kość", i wtedy przy tarkowaniu powstaną takie małe, delikatne świerki.

      Usuń
    2. Można je nazwać wiórkami.

      Usuń
  3. Nigdy nie robiłam z maslem i tez jest pyszna. Ciekawa jestem smaku jak dodam ten składnik:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach, zamiast tuńczyka dawałam też makrelę w pomidorach:)

      Usuń
  4. Musi smakować nieziemsko, uwielbiam tuńczyka :

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. To jedna z najlepszych sałatek, jakie jadłam kiedykolwiek :)

      Usuń
  5. W mojej wersji są ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę,a cebula jest posolona i po 15 min. odciskam sok.Na wierzch sypię natkę, masła nie daję ,może kiedyś wypróbuję.Tuńczyka kupuję rozdrobnionego w sosie własnym.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja zamiast masła dodaje ogórka korniszonego

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja zamiast masła dodaje ogórka korniszonego

    OdpowiedzUsuń
  8. I u mnie też zamiast masła jest ogórek korniszony.
    A koleżanka zamiast jednej warstwy majonezu, daje keczup

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. A u mnie jest kukurydza a do majonezu dodaje musztardę. Też pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tej sałatki jest malutko co ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm... malutko nie. Mi wychodzi owalna miska 20 x 25 cm.

      Usuń
    2. Dużo nie wychodzi Ale może dobra bedzie

      Usuń
    3. Właśnie zrobiona i czeka w lodówce

      Usuń
  12. Jak niewiele trzeba. Wspaniały pomysł na sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
  13. Prosze podac ilosc tunczyka,nie wiem o jakiej puszce ryby Pani mysli.Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  14. U mnie w domu też gości taka sałatka, ale bez masła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się trochę obawiałam tego składnika :) Ale jak jest zamrożone na kość, a później starkowane - to zupełnie go nie czuć i idealnie komponuje się z całością.

      Usuń
  15. Koniecznie muszę wypróbować bo wygląda pysznie! Koniecznie też polecam wrzucić przepis na konkurs tuńczyka princes, może uda się coś wygrać ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Masło w tej właśnie postaci sprawia, że sałatka jest bardzo smaczna i intrygująco wygląda. W wielu przepisach "po kijowsku" spotykam masło w różnej, oryginalnej formie. (kurczak po kijowsku na przykład)Dziękuję za przypomnienie, rzeczywiście robiłam tę sałatkę w 1994 i zapomniałam kolejności warstw.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszna sałatka, u mnie w przepisie zamiast tuńczyka była ryba gotowana.

    OdpowiedzUsuń
  18. ja polecam zamiast masla dodać sera białego i kukurydzy.Wtedy sałatka jest strasznie pyszna.Na swieta robi u mnie furore ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Można też zamiast masła zetrzeć zamrozony wcześniej serek topiony.

    OdpowiedzUsuń