Sałatka Kijowska
Ta sałatka gości w moim domu, na każde święta od wielu lat. W sumie to nie wiem jak to się stało, że przepisu na nią, nie umieściłam wcześniej na blogu :) Ale już się poprawiam i dziele się nim z Wami. Jest to typowa warstwowa sałatka, która wyróżnia się brakiem jakichkolwiek przypraw. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę, to składniki naprawdę dobrej jakości, ponieważ to one odpowiadają za smak całości.
Składniki:
- 100 g masła,
- 100 g żółtego sera (w kawałku),
- 5 jaj,
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 200 g majonezu,
- 1 cebula.
Masło zamrozić. Jajka ugotować na twardo, białka oddzielić od żółtek. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę posiekać na drobną kostkę i sparzyć wrzątkiem, a następnie dokładnie wystudzić.
Sałatkę przygotować układając warstwami:
- białka utarte na tarce z dużymi oczkami
- tarty ser
- połowę tuńczyka rozdrobnionego na mniejsze kawałki
- połowę majonezu
- zamrożone masło starte na tarce z dużymi oczkami
- pokrojoną i sparzoną cebulę
- drugą połowę tuńczyka rozdrobnionego na mniejsze kawałki
- drugą połowę majonezu
- żółtka starte na tarce z drobnymi oczkami.
Przepis pochodzi z książki "Przepisy czytelników" z 1994 r.
  Drukuj przepis
30 komentarze
Po co masło w sałatce?
OdpowiedzUsuńTo jest po prostu jedna z warstw...
UsuńZ masła to ciekawy dodatek :) Pycha!!!!
OdpowiedzUsuńWażne jest tylko, żeby zamrozić masło dosłownie "na kość", i wtedy przy tarkowaniu powstaną takie małe, delikatne świerki.
UsuńWiórki?
UsuńMożna je nazwać wiórkami.
UsuńNigdy nie robiłam z maslem i tez jest pyszna. Ciekawa jestem smaku jak dodam ten składnik:)
OdpowiedzUsuńAch, zamiast tuńczyka dawałam też makrelę w pomidorach:)
UsuńMusi smakować nieziemsko, uwielbiam tuńczyka :
OdpowiedzUsuńPolecam. To jedna z najlepszych sałatek, jakie jadłam kiedykolwiek :)
UsuńW mojej wersji są ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę,a cebula jest posolona i po 15 min. odciskam sok.Na wierzch sypię natkę, masła nie daję ,może kiedyś wypróbuję.Tuńczyka kupuję rozdrobnionego w sosie własnym.
OdpowiedzUsuńJa zamiast masła dodaje ogórka korniszonego
OdpowiedzUsuńJa zamiast masła dodaje ogórka korniszonego
OdpowiedzUsuńI u mnie też zamiast masła jest ogórek korniszony.
OdpowiedzUsuńA koleżanka zamiast jednej warstwy majonezu, daje keczup
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńA u mnie jest kukurydza a do majonezu dodaje musztardę. Też pycha:)
OdpowiedzUsuńTej sałatki jest malutko co ?
OdpowiedzUsuńHmmm... malutko nie. Mi wychodzi owalna miska 20 x 25 cm.
UsuńDużo nie wychodzi Ale może dobra bedzie
UsuńWłaśnie zrobiona i czeka w lodówce
UsuńJak niewiele trzeba. Wspaniały pomysł na sałatkę.
OdpowiedzUsuńProsze podac ilosc tunczyka,nie wiem o jakiej puszce ryby Pani mysli.Dziekuje.
OdpowiedzUsuń170g
UsuńU mnie w domu też gości taka sałatka, ale bez masła ;)
OdpowiedzUsuńJa też się trochę obawiałam tego składnika :) Ale jak jest zamrożone na kość, a później starkowane - to zupełnie go nie czuć i idealnie komponuje się z całością.
UsuńKoniecznie muszę wypróbować bo wygląda pysznie! Koniecznie też polecam wrzucić przepis na konkurs tuńczyka princes, może uda się coś wygrać ;)
OdpowiedzUsuńMasło w tej właśnie postaci sprawia, że sałatka jest bardzo smaczna i intrygująco wygląda. W wielu przepisach "po kijowsku" spotykam masło w różnej, oryginalnej formie. (kurczak po kijowsku na przykład)Dziękuję za przypomnienie, rzeczywiście robiłam tę sałatkę w 1994 i zapomniałam kolejności warstw.
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka, u mnie w przepisie zamiast tuńczyka była ryba gotowana.
OdpowiedzUsuńja polecam zamiast masla dodać sera białego i kukurydzy.Wtedy sałatka jest strasznie pyszna.Na swieta robi u mnie furore ;)
OdpowiedzUsuńMożna też zamiast masła zetrzeć zamrozony wcześniej serek topiony.
OdpowiedzUsuń