Sałatka warstwowa z tuńczykiem, marchewką i groszkiem konserwowym

by - grudnia 01, 2021

Przepyszna sałatka wyszperana na blogu Jakuba Kuronia. Doskonale skomponowane składniki tworzą idealną całość. Od dzisiaj jedna z moich ulubionych sałatek :) Tego typu sycące sałatki sprawdzają się zarówno jako domowy posiłek na co dzień jak i elegancka potrawa na święta.

Składniki:

  • 4 kawałki papryki konserwowej
  • 1 duża cebula np. cukrowa lub szalotka
  • 1 duża marchewka
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 puszka kukurydzy
  • ½ puszki groszku konserwowego
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 słoiczek majonezu np. Hellmann's Babuni
  • sól, pieprz (opcjonalnie do smaku)

Paprykę konserwową, ogórki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Marchewkę obrać ze skórki. Następnie zetrzeć na tarce jarzynowej najpierw jajka na twardo a później obraną marchew. 
Ważne aby każde ze składników dania trafiło do osobnej miseczki.

Kukurydzę, groszek i tuńczyka wyjąć z puszek i dokładnie odsączyć z zalewy.

Wcześniej przygotowane składniki, układać warstwami w dużej szklanej misce, w następującej kolejności:
- kukurydza konserwowa
- tuńczyk 
- cebula
- ½ słoiczka majonezu
- marchewka
- ogórki kiszone
- papryka konserwowa
- ½ słoiczka majonezu
- jajka
- groszek konserwowy

Źródło (z niewielkimi zmianami): kuron.com.pl




  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze