Owsianka nie musi być nudna. Ta propozycje nadaje się nie tylko na śniadanie, ale może stanowić nawet deser na późniejsze godziny. Forma podania w słoiczku daje nam możliwość zabrania takiego zestawu np. do pracy.
Składniki:
Do dekoracji:
Przygotować rondelek. Wsypać płatki owsiane i nasiona chia. Wlać mleko. Ustawić na gazie i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować całość na średnim natężeniu (cały czas mieszając) przez około 5 minut, aż owsianka zgęstnieje. Odstawić na bok.
Mus malinowy uzyskamy przez zblendowanie świeżych lub mrożonych malin. Jeżeli mamy bardzo kwaśne maliny, można je oczywiście dosłodzić do smaku.
Przygotować słoiczki o pojemności 350 ml. Na dno wlać mus malinowy, a resztę uzupełnić wcześniej przygotowaną owsianką. Wierzch ozdobić musem malinowym, świeżymi owocami, siekanymi orzechami nerkowca oraz liskami mięty.
Tak przygotowaną owsiankę można przechowywać w lodówce do 2 dni.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych (górskich),
- 2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego),
- 1 czubata łyżeczka nasion chia.
- 1/2 szklanki musu malinowego
Do dekoracji:
- maliny,
- borówki amerykańskie,
- 2 łyżeczki musu malinowego,
- siekane orzechy nerkowca,
- liście mięty.
Przygotować rondelek. Wsypać płatki owsiane i nasiona chia. Wlać mleko. Ustawić na gazie i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować całość na średnim natężeniu (cały czas mieszając) przez około 5 minut, aż owsianka zgęstnieje. Odstawić na bok.
Mus malinowy uzyskamy przez zblendowanie świeżych lub mrożonych malin. Jeżeli mamy bardzo kwaśne maliny, można je oczywiście dosłodzić do smaku.
Przygotować słoiczki o pojemności 350 ml. Na dno wlać mus malinowy, a resztę uzupełnić wcześniej przygotowaną owsianką. Wierzch ozdobić musem malinowym, świeżymi owocami, siekanymi orzechami nerkowca oraz liskami mięty.
Tak przygotowaną owsiankę można przechowywać w lodówce do 2 dni.
  Drukuj przepis
1 komentarze
Wygląda bardzo zachęcająco. Muszę skorzystać z przepisu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam