Nocna owsianka Lotus

by - listopada 20, 2025

Jeśli lubisz desery śniadaniowe, które łączą wygodę przygotowania z obłędnym smakiem, Nocna owsianka Lotus szybko stanie się Twoim numerem jeden. To połączenie miękkich, nocnych płatków owsianych z nasionami chia, aksamitnej warstwy kremu Lotus oraz puszystego skyru waniliowego, wzbogaconego dodatkową porcją tego kultowego smaku ciasteczek.
Owsianka ma idealną strukturę – od lekkiej, mocno nasyconej mlekiem bazy, przez lejącą, aromatyczną warstwę kremu, aż po gładką, jogurtową masę, która równoważy słodycz. Całość wieńczą chrupiące ciasteczka Lotus, które dodają tekstury i sprawiają, że każdy kęs jest jak mini-deser.
To śniadanie nie tylko wygląda jak mały słoiczek szczęścia, ale też świetnie smakowo „budzi” dzień. Idealne, kiedy chcesz zjeść coś szybkiego, a jednocześnie wyjątkowego.

Z podanych składników uzyskamy 2 porcje owsianki w słoiczkach 200 ml.


Składniki (warstwa 1):

  • 40 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka białych nasion chia
  • 100 ml mleka
Polewa (warstwa 2):

  • 4 łyżeczki kremu Lotus

Warstwa jogurtowa (warstwa 3):

  • 150 g skyru waniliowego
  • 2 łyżeczki kremu Lotus

Dodatkowo:

  • 2 ciasteczka Lotus


Wszystkie składniki pierwszej warstwy dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wyjąć mieszankę i rozłożyć do dwóch małych słoiczków. 
4 łyżeczki kremu Lotus lekko podgrzać, żeby miał bardziej lejącą konsystencję. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej (przez ok. 10-15 sek.) lub w kąpieli wodnej. Wyłożyć równomiernie na warstwę owsianki.
Skyr waniliowy połączyć z dwiema łyżeczkami kremu Lotus i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na krem Lotus i wyrównać powierzchnię.
Wierzch owsianki udekorować ciasteczkami Lotus.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze