Deser Natas do Céu

by - marca 23, 2015

Jakiś czas temu w sieci sklepów Biedronka, podczas trwania tygodnia Portugalskiego zauważyłam bardzo fajny deser  - Natas do Céu. Postanowiłam spróbować... no i od tego czasu nie potrafiłam przejść obojętnie obok półki z tym deserem :) Jest to deser podawany na zimno, w smaku przypominający piankowe lody, przełożony warstwą pokruszonych ciasteczek i oblany słodką masą jajeczną. Ponieważ ciągle mi było mało... pomyślałam, że na pewno gdzieś w sieci znajdę przepis. Ale nie było to takie proste. Na stronach polskich niestety nigdzie go nie wyszukałam, więc przeszłam na oryginalne portugalskie - no i tam strzał w 10-tkę! :) Jedynie musiałam wyciągnąć jakąś średnią z kilku różnych przepisów (ponieważ sporo się od siebie różniły). No i efekt jest :) Deser jest po prostu prze-pysz-ny! Polecam wszystkim wielbicielom wyjątkowych słodkości.

Składniki:
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 5 białek jaj,
  • 4 łyżki cukru,
  • 100 g ciastek Petit Beurre.

Krem z żółtek:
  • 5 żółtek,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 łyżek wody.

Ciastka Petit Beurre za pomocą blendera dokładnie rozkruszyć na piasek. 
W niewielkim ganku zagotować 5 łyżek wody z 5 łyżkami cukru. Doprowadzić do wrzenia. W małej miseczce żółtka rozkłócić widelcem i dodać do wrzącej wody z cukrem. Odstawić z ognia i mieszać, aż do momentu, kiedy masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru.
Białka również na sztywno i również pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru.
Ubitą kremówkę przełożyć do miski z białkami i delikatnie połączyć, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki.

Teraz należy połączyć warstwami nasz deser Natas do Céu i ułożyć w pucharkach po kolei:
  1. pokruszone ciasteczka
  2. śmietanę z białkami
  3. pokruszone ciasteczka
  4. śmietanę z białkami
  5. masę z żółtek
Wstawić do lodówki. Schłodzić przez minimum 2 godziny.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarze

  1. Intrygujący pomysł, zapisuję przepis, bo deser wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam serdecznie - u mnie zdecydowanie na stałe umieszczam go w swoim repertuarze :)

    OdpowiedzUsuń