Polędwiczki wieprzowe w ananasie
Polędwiczki wieprzowe w ananasie, to pyszny, nowy sposób na zaserwowanie tego mięsa. Dzięki temu, że polędwiczki są obtoczone wędzonym boczkiem zyskują chrupiącą aromatyczną skórkę, a dzięki dodatkowi ananasa podsmażanego na maśle razem z cebulką, mają fantastycznie dopełniony smak.
Składniki:
Polędwiczki umyć i oczyścić z włókien. Przełożyć je do głębokiego naczynia, posypać marynatą do mięs, polać oliwą i dokładnie obtoczyć mięso.
Następnie polędwiczki owinąć plastrami wędzonego boczku, który na koniec należy spiąć wykałaczkami, żeby trzymały się na miejscu. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Ananasa wyjąć z puszki, dobrze odsączyć i pokroić na jeszcze mniejsze kawałki około 1x1 cm.
Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć na nim zamarynowane polędwiczki z każdej strony, po czym ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Następnie wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170˚C, przez około 25-30 minut.
Teraz na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Dodać ananasa i chwilę poddusić. Całość zalać szklanką wody. Jeżeli uznasz to za konieczne dopraw pieprzem i odrobiną soli. Dodać miód. Smażyć do momentu, kiedy ananas będzie całkiem miękki.
Upieczoną polędwiczkę pokroić w grube plastry i posypać posiekaną kolendrą. Podawać z ananasem serwowanym obok mięsa. Smacznego.
Źródło: przepisy.pl
Składniki:
- 600 g polędwiczek wieprzowych,
- 10 g wędzonego boczku (w cieniutkich plastrach),
- naturalna marynata do mięs Knorr,
- 1 cebula,
- 1 puszka ananasa w kawałkach,
- 1/2 pęczka natki kolendry,
- 1 łyżka miodu,
- 1 szczypta pieprzu,
- oliwa,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki masła.
Polędwiczki umyć i oczyścić z włókien. Przełożyć je do głębokiego naczynia, posypać marynatą do mięs, polać oliwą i dokładnie obtoczyć mięso.
Następnie polędwiczki owinąć plastrami wędzonego boczku, który na koniec należy spiąć wykałaczkami, żeby trzymały się na miejscu. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Ananasa wyjąć z puszki, dobrze odsączyć i pokroić na jeszcze mniejsze kawałki około 1x1 cm.
Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć na nim zamarynowane polędwiczki z każdej strony, po czym ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Następnie wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170˚C, przez około 25-30 minut.
Teraz na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Dodać ananasa i chwilę poddusić. Całość zalać szklanką wody. Jeżeli uznasz to za konieczne dopraw pieprzem i odrobiną soli. Dodać miód. Smażyć do momentu, kiedy ananas będzie całkiem miękki.
Upieczoną polędwiczkę pokroić w grube plastry i posypać posiekaną kolendrą. Podawać z ananasem serwowanym obok mięsa. Smacznego.
Źródło: przepisy.pl
  Drukuj przepis
3 komentarze
Pychota obiad.
OdpowiedzUsuńOj fakt... zniknęły błyskawicznie :)
OdpowiedzUsuńPotrawa lekka,doskonała na letnie dni,goście zachwyceni!!!
OdpowiedzUsuń