Kruche marchewki z sałatką
Jeżeli chcemy zaserwować naszą ulubioną sałatkę warzywną w dosyć nietypowy sposób, to zachęcam do wypróbowania przepisu na kruche marchewki. To bardzo prosty przepis, a efekt naprawdę robi wrażenie na gościach :) Nasze "marchewki" po upieczeniu są bardzo delikatne i kruchutkie, nawet na drugi dzień.
Składniki:
Dodatkowo:
Mąkę, sól i masło połączyć ze sobą siekając je nożem. Dodać jajka wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią i schować do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 mm. Wycinać podłużne paski o szerokości około 1,5 cm każdy. Pojedynczymi paskami owijać natłuszczone foremki w kształcie stożków. Ważne, aby ciasto nie nakładało się na siebie, lub nakładało minimalnie. Rożki układać pionowo na blaszce.
Białko wymieszać z pomarańczowym barwnikiem i posmarować nim każdy stożek z ciastem.
Piec w temperaturze 190˚C, do momentu aż urosną i będą z zewnątrz chrupiące. U mnie zajęło to 12 minut w piekarniku z termoobiegiem.
Do wystudzonych marchewek ponakładać sałatkę warzywną. Udekorować natką pietruszki lub kolendrą.
Źródło: glinianytalerzyk
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki,
- 70 g masła,
- 1 małe jajko,
- 1 małe żółtko,
- 70 ml śmietany,
- szczypta soli.
Dodatkowo:
- białko do posmarowania marchewek ,
- pomarańczowy barwnik spożywczy,
- ulubiona sałatka warzywna,
- nać pietruszki lub kolendra.
Mąkę, sól i masło połączyć ze sobą siekając je nożem. Dodać jajka wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią i schować do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 mm. Wycinać podłużne paski o szerokości około 1,5 cm każdy. Pojedynczymi paskami owijać natłuszczone foremki w kształcie stożków. Ważne, aby ciasto nie nakładało się na siebie, lub nakładało minimalnie. Rożki układać pionowo na blaszce.
Białko wymieszać z pomarańczowym barwnikiem i posmarować nim każdy stożek z ciastem.
Piec w temperaturze 190˚C, do momentu aż urosną i będą z zewnątrz chrupiące. U mnie zajęło to 12 minut w piekarniku z termoobiegiem.
Do wystudzonych marchewek ponakładać sałatkę warzywną. Udekorować natką pietruszki lub kolendrą.
Źródło: glinianytalerzyk
  Drukuj przepis
0 komentarze