Naleśniki budyniowe z serem i brzoskwiniami

by - maja 25, 2021

Jeśli jesteście fanami naleśników, spróbujcie koniecznie tej wersji z dodatkiem proszku budyniowego. Naleśniki są bardzo delikatne i mają lekki, waniliowy aromat. Nadzienie - to biały ser z wiaderka o smaku waniliowym oraz pokrojone na kawałki brzoskwinie. Wierzch dodatkowo można udekorować słodką śmietanką i kilkoma plasterkami pozostałych brzoskwiń. Naleśniki budyniowe najlepiej smakują, odsmażone na masełku.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 500 ml mleka,
  • 80 g mąki,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g każdy),
  • 2 płaskie łyżki cukru,
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • ½ kg serka waniliowego z wiaderka,
  • 1 puszka brzoskwiń.

Dodatkowo:

  • 200 g śmietany 18% (kwaśna),
  • 1 łyżka cukru,
  • olej do smażenia,
  • masło do odsmażenia.

Składniki na naleśniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki na naleśniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto będzie dosyć rzadkie, ale takie ma właśnie być :)
Naleśniki smażyć pojedynczo na bardzo lekko natłuszczonej patelni.
Brzoskwinie dobrze odsączyć i pokroić na grubą kostkę. Kilka połówek odłożyć na później do dekoracji.
Na połowie każdego naleśnika rozsmarować 2-3 łyżki serka waniliowego i ułożyć kilka kawałków brzoskwiń. Złożyć w trójkąt. 
Podawać najlepiej odsmażone na masełku i udekorowane śmietaną wymieszaną z 1 łyżką cukru oraz plasterkami brzoskwiń.


  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze