Tosty francuskie z musem z białej czekolady i malinami

by - marca 09, 2021

Mięciutkie tosty francuskie, smażone na maśle z dodatkiem musu z białej czekolady i serka mascarpone, polane pysznym sosem malinowym - to wyjątkowa propozycja na początek dnia. Aromat rozchodzący się po całym mieszkaniu w trakcie ich przygotowania, na pewno podniesie z łóżka największego śpiocha :)
Z podanych składników otrzymamy 4 porcje tostów.

Składniki:

  • 8 kromek chałki lub baby drożdżowej,
  • 3 jajka,
  • 150 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • masło (do smażenia).

Mus z białej czekolady:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 100 g białej czekolady,
  • 2 łyżki mleka.

Sos malinowy:

  • 300 g malin (mogą być mrożone),
  • 100 g cukru,
  • 1 opak. cukru waniliowego (8 g),
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Zaczynamy od przygotowania sosu malinowego. Maliny, cukier i cukier waniliowy przełożyć do rondelka. Na średnim ogniu podgrzać całość (mieszając od czasu do czasu), do momentu kiedy owoce zmiękną i zaczną się rozpadać. Zmniejszyć ogień i podgrzewać dalej przez około 10 minut, żeby pozbyć się nadmiaru wody z owoców. Do filiżanki wsypać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, zalać 1 łyżką zimnej wody i rozprowadzić dokładnie proszek. Tak przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się musu malinowego. Mieszać energicznie do momentu, aż sos zgęstnieje. Odstawić całość z ognia do całkowitego wystudzenia.

Białą czekoladę połamać na małe kawałeczki i razem z 2 łyżkami mleka rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Do miski przełożyć serek mascarpone i za pomocą miksera wymieszać go na gładką masę. Do czekolady dodać 1 łyżkę serka mascarpone. Wymieszać. Powtórzyć czynność i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną czekoladę, dodać do reszty serka mascarpone i delikatnie wymieszać całość za pomocą łyżki drewnianej.

Do głębokiego talerza wbić jajka, dodać mleko i cukier. Za pomocą widelca wymieszać wszystkie składniki, tak aby dobrze się połączyły.
Rozgrzać patelnię z 3 łyżkami masła. Chałkę najpierw pojedynczo moczyć w przygotowanym jajku z mlekiem z obu stron, a następnie układać na rozgrzanym tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Mi wystarczyło po 2 minuty z każdej strony.
Po usmażeniu każdy kawałek odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Tosty podawać przełożone musem z białej czekolady i polane sosem malinowym.

Ważne! Przed złożeniem tostów, należy je przestudzić, w przeciwnym wypadku mus z białej czekolady całkowicie się rozpuści i wsiąknie w pieczywo. 

Te przepisy mogą ci się spodobać

4 komentarze