Kokosowy pudding chia z mango

by - grudnia 08, 2020


Prosty i pyszny deser z namoczonych w mleku białych nasion chia, z dodatkiem musu ze świeżego mango. Do jego przygotowania należy użyć dobrej jakości mleczka kokosowego z puszki. Dla osób dbających o linię mleczko może być jak najbardziej w wersji light. 
Minimalny czas potrzebny do zagęszczenia puddingu chia to 2 godziny, choć najlepsze efekty uzyskamy zostawiając go na około 12 godzin. 
Z podanych składników, uzyskamy 2 porcje puddingu.

Składniki:

  • 1 szklanka mleczka kokosowego z puszki,
  • 3 łyżki białych nasion chia,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 1 dojrzałe mango,
  • 2 łyżki chipsów kokosowych.

Do szklanego naczynia wlać mleczko kokosowe, łyżkę syropu klonowego i wsypać 3 łyżki nasion chia. Zamieszać. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. W trakcie tego czasu pudding należy przemieszać kilka razy - średnio co 10 - 15 minut.
Mango obrać, pokroić w kostkę i za pomocą blendera zmiksować całość na mus.
Kiedy pudding jest już gęsty, przygotować 2 szklane naczynia i układać w nich warstwami 3 x pudding i 2 x mus z mango.
Na wierzch każdego deseru, ułożyć po kilka lekko podsmażonych na suchej patelni chipsów kokosowych.
Podawać od razu po przygotowaniu.




  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze