Deser z kaszą jaglaną, kiwi i borówkami

by - października 20, 2020

Deser... a może śniadanie? Kompozycja z dużą ilością zdrowia i kolorów. Kasza jaglana gotowana na mleku kokosowym z dodatkiem jogurtu i owoców, a wszystko to wzbogacone sosem z masła orzechowego i syropu klonowego. Pycha :) Z podanych składników wychodzą 3 porcje w szklankach 330 ml.

Składniki na jaglankę:

  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego.

Sos z masłem orzechowym:

  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Dodatkowo:

  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 brzoskwinia (świeża lub z puszki),
  • 100 g borówek amerykańskich,
  • 2 dojrzałe kiwi.

Kaszę jaglaną wsypać do garnka, dokładnie wypłukać zmieniając ciepłą wodę. Wylać wodę, wlać mleko, dodać cukier, wymieszać i zagotować pod przykryciem. 
Ustawić garnek na najmniejszym palniku, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. Wystudzić.
Składniki na sos z masła orzechowego dokładnie wymieszać w miseczce (najpierw wymieszać masło orzechowe z syropem, później dodać sok z cytryny). Jeżeli sos z masła orzechowego ma niejednorodną konsystencję, można przetrzeć go przez drobne sitko. 
Kiwi i brzoskwinie obrać i pokroić w kostkę. 
Borówki wymyć pod bieżącą wodą. Odstawić do odsączenia.

Przygotować szklanki i układać składniki, w każdej z nich po kolei: 
- 1 łyżka jogurtu,
- 1 łyżka sosu z masła orzechowego,
- 1/3 porcji ugotowanej jaglanki,
- 1/3 porcji brzoskwiń
- 1/3 porcji kiwi
- 1/3 porcji borówek amerykańskich.

Podawać od razu po przygotowaniu.





  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarze