Surówka z pora, marchewki i jabłka

by - lipca 23, 2015

Jakiś czas temu pomyślałam sobie, że temat surówek to jakaś forma zamkniętej księgi i niewiele w niej się może zmieniać. Mizeria, surówka z pomidorów, z kapusty - i tyle. Ale jakie było moje zdziwienie kiedy zaczęłam się wgłębiać w przepisy na portalach internetowych! Tam po prostu - końca nie widać :) Co jedna surówka - to lepsza. Wprost nie mogę się zdecydować - którą zrobić jaką pierwszą?
Dziś padło na lekką i smaczną surówkę z pora, marchewki i jabłka.

Składniki:
  • 1 duży albo dwa mniejsze pory,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 1 duże jabłko,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli, 
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, 
  • ½ łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego. 

Por pokroić wzdłuż na cztery części, a następnie pokroić w cienkie paseczki. Można go przelać wrzątkiem, dobrze odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a następnie wymieszać z porem.
Majonez połączyć z jogurtem, cukrem, solą, pieprzem. Sos wlać do warzyw, wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki.

Źródło: margarytka.blogspot.com



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze