Surówka z młodej kapusty

by - czerwca 05, 2015

Surówka z młodej kapusty - czyli pysznie, zdrowo i kolorowo :) Po takiej zachęcie mam nadzieję, że będziecie ją robić póki trwa sezon na młodą kapustę. Polecam serdecznie.

Składniki:
  • ½ główki młodej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 5 średnich rzodkiewek,
  • ½ pęczka koperku lub natki pietruszki,
  • 4 cebulki dymki z małymi cebulkami,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • suszone lub świeże oregano,
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego.

Kapustę drobno poszatkować. Przełożyć do miski. Marchewkę obrać i razem z rzodkiewkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule dymki posiekać razem ze szczypiorem. Marchewkę, rzodkiewki, cebulki i koperek (lub natkę) dodać do kapusty.
Oliwę i sok z cytryny wymieszać razem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano. Sałatkę polać sosem i dokładnie wymieszać.

Źródło: zpierwszegotloczenia.pl



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarze