Kurczak sezamowo-cytrusowy

by - marca 14, 2015

Już od dawna nosiłam się z zamiarem wykonania tego dania. I akurat dobrze się złożyło, ponieważ dostałam do wypróbowania olej sezamowy tłoczony na zimno firmy OlVita.  Olej ten powstaje w wyniku tłoczenia na zimno obłuszczonych nasion sezamu. Olej sezamowy ma bardzo ciekawą lekko orzechową nutę. Jest to tłuszcz charakterystyczny dla kuchni orientalnej, ale warto go stosować do innych posiłków, ponieważ zawiera substancje obniżające ciśnienie i zmniejszające ilość cukru we krwi.

Kurczak sezamowo-cytrusowy to potrawka z piersi kurczaka o bardzo intensywnym smaku pomarańczy z cytryną. Baza dania jest praktycznie identyczna jak w klasycznych daniach chińskich z tym, że tutaj jest mocno wzbogacana o smak soku i skórki cytrusowej. Idealne danie do serwowania z ryżem.

Składniki:
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej,
  • 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sos sojowy,
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka oleju sezamowego OlVita.

Sos:
  • 5 łyżek soku z cytryny,
  • 5 łyżek sok z pomarańczy,
  • 200 ml wody,
  • 2 łyżki białego octu winnego,
  • 2 płaskie łyżeczki sosu Sambal Oelek (lub inny ulubiony sos o ostrym i kwaśno-słonym smaku),
  • 1 łyżka keczupu,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • szczypta chińskiej przyprawy 5 smaków,
  • 2 lekko czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Mięso pokroić w paseczki. Przyprawić sosem sojowym i dobrze wymieszać. Odstawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Po tym czasie odsączyć nadmiar płynu.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Pomarańczę i cytrynę umyć i zetrzeć ich skórkę na najdrobniejszej tarce. Na woku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić czosnek, skórkę i łyżeczkę imbiru.  Chwilkę podsmażyć. Dodać połowę mięsa. Podsmażyć. Kiedy mięso stanie się rumiane przesunąć je na boki patelni, a na środek włożyć resztę mięsa i smażyć je tak samo.
Przygotować sos. W dużym kubku wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu, zalać warzywa i mieszać aż sos zgęstnieje.
Na suchą patelnię wsypać ziarna sezamu i podsmażyć je do momentu, aż ziarna staną się rumiane. Zdjąć z ognia.
Gotowe danie przełożyć na talerz, a następnie skrop olejem sezamowym OilVita i posyp ziarnami sezamu. Serwuj samodzielnie lub z ryżem.

Inspiracja: przepisy.pl



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze