Pierogi z mięsem

by - grudnia 19, 2014

Pierogi, to jedno z podstawowych dań świątecznych. Jest to potrawa znana już od XIII wieku, a sprowadzona do Polski najprawdopodobniej z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś.
To prawda - są pracochłonne, ale za to jakie pyszne :) Dodatkowo mają tą zaletę, że raz wykonany zapas tego specjału służy nam na długo, ponieważ można je wyciągć z lodówki lub zamrażarki stopniowo, i odgrzewać według potrzeb.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • około 1 szklanki letniej wody,
  • szczypta soli.

Farsz:
  • 80 dag mięsa wieprzowego, np. łopatki lub biodrówki,
  • 20 dag udek z kurczaka,
  • 2 litry bulionu,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka masła,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz.

Mięso wieprzowe, udka z kurczaka, obraną pietruszkę i marchewki ugotować do miękkości w bulionie. Wystudzić. Na otrzymanym wywarze można ugotować przy okazji pyszną zupę :)
Mięsa pozbawić ewentualnych kostek i chrząstek i razem z warzywami zmielić w maszynce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulkę. Odstawić do wystygnięcia.
Cebulę połączyć z wcześniej zmielonym mięsem. Doprawić majerankiem solą i pieprzem.

Teraz czas na ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać farsz i formować pierogi.

Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 7 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Pierogi z mięsem są wyśmienite zaraz po ugotowaniu, ale również na drugi dzień w formie odsmażanej na tłuszczu.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze