Krokiety a'la ruskie
Kiedy nie mamy ochoty na pierogi, albo najzwyczajniej w świecie nie mamy ochoty na ich robienie - zachęcam do poszukania alternatywy. Zdecydowanie polecam formę krokietów. Dzisiaj przedstawię przepis na krokiety z nadzieniem, takim samym jak w ruskich pierogach. Po odsmażeniu ich na maśle i dodaniu odrobiny cebulki, smakują naprawdę wyśmienicie.
Nadzienie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło mi 13 szt. naleśników.
Teraz należy przygotować farsz. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i zmielić w maszynce razem z białym serem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, podsmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać do ziemniaków, wymieszać drewnianą łyżką. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Na wcześniej przygotowane naleśniki nakładać około 2 łyżek farszu, rozsmarować i zawijać jak typowe krokiety, czyli najpierw zawinąć boki do środka, a następnie zrolować całość.
Najlepiej smakują odsmażane na maśle. Smacznego!
Ciasto naleśnikowe:
- 750 ml mleka,
- 3 jajka,
- 300 g mąki pszennej,
- olej do smażenia.
Nadzienie:
- 80 dag ziemniaków,
- 35 dag sera białego,
- 2 szt. cebuli,
- sól,
- pieprz.
Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło mi 13 szt. naleśników.
Teraz należy przygotować farsz. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i zmielić w maszynce razem z białym serem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, podsmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać do ziemniaków, wymieszać drewnianą łyżką. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Na wcześniej przygotowane naleśniki nakładać około 2 łyżek farszu, rozsmarować i zawijać jak typowe krokiety, czyli najpierw zawinąć boki do środka, a następnie zrolować całość.
Najlepiej smakują odsmażane na maśle. Smacznego!
Drukuj przepis
2 komentarze
Uwielbiam pierogi ruskie, to moje ulubione, krokieciki więc też na pewno przypadłyby mi do gustu.
OdpowiedzUsuńPolecam. Szczególnie na drugi dzień, podsmażane na masełku. Mmmm... pycha :)
OdpowiedzUsuń