Zupa brukselkowa

by - września 29, 2014

Zupa brukselkowa, to jedna z miłych odmian zupy jarzynowej z większą ilością brukselki. Brukselka jest na tyle charakterystycznym warzywem, że swoim posmakiem nadaje bardzo oryginalny i ciekawy smak całej zupie. Serdecznie polecam.

Składniki:
  • 40 dkg brukselki (świeżej lub mrożonej),
  • 1 podudzie kurczaka,
  • kostki rosołowe,
  • 2 marchewki,
  • 1 mała pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • łyżka masła,
  • 3-4 łyżki mąki,
  • sól,
  • pieprz.

Zaczynamy od przygotowania brukselki. Umyć ją i ewentualnie obrać z gorszych listków z zewnątrz. W dużym garnku zagotować 3 - 3,5 litra wody. Wrzucić do niej brukselkę. Następnie obrać marchewkę, pietruszkę i seler. Dodać do brukselki. Umyć mięso z drobiu. Dodać do zupy. Całość doprawić kostkami rosołowymi wg uznania. Gotować wszystko na małym ogniu około 1 godziny.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Ponownie zagotować całość przez około  20 minut.
W międzyczasie przygotować zasmażkę. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, a następnie dodać do niego 3-4 łyżki mąki. Smażyć do momentu aż całość zarumieni się na złoty kolor.
Zasmażkę przełożyć do wysokiego naczynia, dodać kilka łyżek zupy, a następnie wymieszać wszystko razem - tak, żeby nie było grudek. Następnie powoli wlewać do zupy cały czas mieszając. Należy dodać tylko taką ilość zasmażki, żeby osiągnąć pożądaną przez nas gęstość. Gotować jeszcze przez 5 minut. Zdjąć z ognia. Smacznego :)



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarze

  1. Zapraszam do wzięcia udziału w moim konkursie, wystarczy przygotować pyszną zupę z kaszą : http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-firma-sys-jesienno-zimowa.html
    Są oczywiście nagrody! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń