Surówka z kapusty lodowej i groszku

by - sierpnia 24, 2013

Najbardziej lubię kolorowe surówki. Dlatego dziś surówka z koloru zielonego, czerwonego, pomarańczowego i białego :) Surówka stanowi doskonały dodatek do obiadu, ale również można ją zjeść jako samodzielne danie.

Składniki:

  • 1 kapusta lodowa, 
  • 1 puszka groszku konserwowego, 
  • 1 pęczek szczypiorku, 
  • 1 jabłko, 
  • 1 marchewka, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • sól, 
  • cukier, 
  • 1/2 łyżeczki musztardy, 
  • 4 czubate łyżki majonezu, 
  • 2 łyżki gęstego jogurtu. 

Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek pokroić w paseczki. Wszystkie warzywa wrzucić do miski. Dodać sól i odrobinę cukru do smaku. Groszek dokładnie odsączyć i dodać do surówki. 
Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą. Dodać do surówki. Wymieszać. 
Najlepiej podawać bezpośrednio po przyrządzeniu. Smacznego :)



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze