Arbuz z malinowym mascarpone

by - sierpnia 24, 2013

Lato niestety dobiega końca... ale póki jeszcze zostało kilka ciepłych dni, polecam bardzo szybki do zrobienia, a rewelacyjny w smaku, chłodzący deser z arbuza.

Składniki:
  • 1 kg arbuza,
  • 100 g serka mascarpone,
  • 200 g śmietanki kremówki,
  • 4 łyżki syropu malinowego,
  • opcjonalnie posypka czekoladowa.

Arbuza obrać i pokroić w kostkę (około 2 x 2 cm). Ułożyć go w pucharkach lub szklaneczkach.
Śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować, żeby dobrze go rozprowadzić w jednolitą, gładką masę. Śmietankę dodać do sera, wlać sok i delikatnie wymieszać całość, aż do połączenia składników. Następnie nałożyć krem do szklaneczek, pokrywając arbuza. Udekorować posypką. Schłodzić w lodówce, przez minimum 1 godzinę.

Inspiracja: smakuje.blox.pl



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

3 komentarze

  1. Moja mama uwielbia arbuzy, więc byłaby zachwycona takim deserem! Muszę jej coś takiego przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny ten krem :)
    Z checia zrobie taki deserek :D

    OdpowiedzUsuń