Zupa jarzynowo - kalafiorowa z koperkiem

by - maja 20, 2013

Jest to bardzo prosta w przygotowaniu zupa - a smakuje wyjątkowo. Bardzo charakterystyczny jest jej lekko słodkawy smak. Dzięki niemu jest uwielbiana również przez najmłodszych :). Oprócz kalafiora dodajemy do niej mieszankę warzyw, ziemniaki i koperek, zabielamy ją śmietaną i podajemy z pieczywem. 

Składniki:
  • 2 l bulionu,
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw (włoszczyzna),
  • 1 opakowanie mrożonego kalafiora, 
  • 3 ziemniaki, 
  • 1 szklanka śmietany 18%, 
  • posiekany koperek. 

Bulion podgrzać. Dodać paczkę mrożonych warzyw i gotować 30 minut na niewielkim ogniu.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować. Dodać je do zupy i gotować jeszcze przez 10 minut.
Dodać kalafior i gotować na tyle długo, by kalafior stał się miękki. Tuż przed końcem gotowania dodać śmietanę rozrobioną wcześniej z 3 łyżkami gorącej zupy. Już na talerzu posypać siekanym koprem. Smacznego :)


  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarze

  1. Szybko i smacznie, do tego zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam do konkursu/akcji o tematyce "wiosenne zupy". Szczegóły na moim blogu http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń