Kurczak curry z jogurtem

by - czerwca 09, 2013

Proste danie z kurczakiem i jogurtem, to połączenie intensywnych smaków wschodu z niesamowitą kompozycją kolorystyczną. Do przygotowania dania najlepiej użyć woka, ale można też wykorzystać głębszą patelnię. Kurczak curry z jogurtem świetnie smakuje podane białym ryżem, lub z ryżem jaśminowym smażonym z kurkumą, doprawionym białym pieprzem, olejem sezamowym i sosem sojowym.

Składniki:
  • 4 podudzia z kurczaka,
  • przyprawa do złotego kurczaka Knorr,
  • 3 cebule szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g mrożonego zielonego groszku (można użyć świeżego),
  • 150 g marchewki,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 5 g cynamonu mielonego,
  • 5 g ziaren kolendry,
  • 200 ml śmietany 12%,
  • 15 g curry mielonego,
  • sok z 1 cytryny lub limonki,
  • olej do smażenia.

Podudzia dokładnie umyć i oczyścić z kości. Pokroić w dużą kostkę o krawędziach około 2 cm. 
W moździerzu skruszyć ziarna kolendry. Kurczaka zamarynować w przyprawie do złocistego kurczaka, kolendrze oraz jogurcie. Odstawić na co najmniej 2 godziny.
Warzywa obrać a następnie marchewki pokroić w cienkie paski, szalotkę w piórka, a czosnek posiekać.
Na teflonowej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć szalotkę, czosnek i marchewkę. Dodać curry i smażyć jeszcze chwilę do momentu, kiedy przyprawa odda cały aromat. Warzywa zdjąć z patelni i odstawić.
Następnie na tej samej patelni usmażyć kawałki mięsa przez 3-4 minuty z każdej strony. Dodać warzywa oraz śmietanę. Doprawić cynamonem i dusić około 20 minut.
Na koniec dodać zielony groszek, doprawić całość sokiem z cytryny i gotować jeszcze przez chwilę. Serwować na gorąco.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze