Zupa buraczkowa

by - marca 24, 2013

Zupa buraczkowa - to jeden z najmilszych smaków z dzieciństwa. Zawsze gotowała ją moja babcia. I właśnie w takiej postaci smakowała mi najbardziej.

Składniki: 

  • 2,5 l bulionu,
  • 5 buraków,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 6 ziemniaków,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier.

Buraki umyć i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku dodając łyżeczkę soli. 
Bulion podgrzać. Dodać buraki. W momencie kiedy zupa zacznie wrzeć dodać sok z cytryny. Całość doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotować około 30 minut na małym ogniu. Tuż przed końcem gotowania dodać śmietanę wymieszaną z łyżką mąki. Żeby śmietana nie zwarzyła się nam zaraz po dodaniu, najlepiej przed wlaniem do garnka wymieszać ją z łyżką gorącej zupy, a dopiero później ją dodać.
Podawać nakładając najpierw na talerz ziemniaki a następnie zalewać ją gorącą zupą buraczkową. Smacznego :)



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

3 komentarze

  1. Wygląda smacznie :) Dziś na obiad w sam raz! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki za przepis, będziemy próbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam,na taką właśnie mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń