Pasztet pieczony

by - marca 31, 2013

Klasyczny, prawdziwy, pachnący, o idealnej konsystencji i wspaniałym smaku pasztet domowy - to jedna z moich ulubionych potraw wielkanocnych. Uwielbiam wstać rano, w świąteczny poranek i zaserwować sobie taki właśnie pasztet, razem z ćwikłą i świeżutkim chlebem. Mmmm.... pychota :)

Składniki:
  • 0,4 kg łopatki wieprzowej,
  • 0,6 kg wątróbki drobiowej,
  • 0,5 kg surowego boczku,
  • 0,5 kg mięsa drobiowego np. udek,
  • 2 spore marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • mały kawałek selera,
  • 4 listki laurowe,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 czerstwe bułki kajzerki,
  • 5 jajek,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz.

Każdy gatunek mięsa umyć, a następnie posolić (oprócz wątróbki). Następnie obsmażyć i dusić wszystko razem w garnku z dodatkiem liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, marchewki, pietruszki i selera. W międzyczasie usmażyć wątróbkę (bez jakichkolwiek dodatków).
Kiedy wszystkie gatunki mięsa będą już miękkie, należy wyjąć mięso i jarzyny z sosu. Wystudzić. Sos zlać do jednego naczynia i w tym sosie namoczyć kajzerki pokruszone na mniejsze kawałki.
Kiedy mięso dobrze wystygnie, należy je 3 krotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z namoczonymi kajzerkami. Następnie do masy dodać żółtka, imbir, gałkę i pieprz. Bardzo dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy.
Przygotować foremki keksówki, wykładając każdą z nich papierem do pieczenia. Piec w 180°C około 1 - 1,5 godziny (w zależności od grubości pasztetu w keksówce). 
Po upieczeniu całkowicie wystudzić. Pasztet najlepiej wyjmować następnego dnia.

Inspiracja: mniammniam



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarze

  1. Nie lubię gotować lecz jeść. Preferuję proste, szybkie i smaczne dania. Dlatego Pani strona jest dla mnie atrakcyjna. Jak widzę przepis z mnóstwem składników i przypraw, gdzie trzeba ,smażyć, dusić, gotować, przecierać, obsmażać, panierować
    i Bóg wie co jeszcze, to mi się flaki przewracają w brzuchu.Ludzie!! po co tracić 4-5 godzin w kuchni, kto ma to czas. Jedzmy smacznie, szybko i zdrowo!. Batina

    OdpowiedzUsuń