Kurczak z brukselką w sosie serowym
Dzisiaj pomysł na danie główne dla miłośników brukselki... do których akurat ja należę :) Potrawa wyśmienicie smakuje zarówno z ryżem jak i z ziemniakami.
Składniki:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka,
- 20 dag brukselki,
- 1 łyżka posiekanej pietruszki,
- 10 szt. średnich pieczarek,
- łyżka masła do smażenia pieczarek,
- 1 cebula,
- 250 ml bulionu,
- łyżka mąki,
- 10 dag drobno startego żółtego sera.
Brukselkę zagotować w osolonej wodzie - do momentu aż będzie lekko miękka (nie gotować do całkowitej miękkości!). Wystudzić. Przekroić każdą na pół. Pieczarki pokroić na dosyć grube plasterki, a cebulę z kolei na drobną kostkę. Połączyć pieczarki z cebulą i podsmażyć na maśle przez około 8-10 minut, aż się zarumienią.
Pierś z kurczaka umyć i pokroić na grubą kostkę. Podsmażyć krótko na odrobinie oleju, a następnie dodać do niego pieczarki z cebulą, brukselkę i posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i delikatnie przemieszać. Smażyć na małym ogniu około 5 minut. Zalać całość letnim bulionem, dosypać tarty żółty ser i łyżkę mąki (najlepiej przesianej, ponieważ wtedy nie zrobią nam się grudki w sosie). Zamieszać i kontynuować smażenie do momentu aż ser nam się ładnie rozpuści (około 8-10 min.)
6 komentarze
sosiki serowe bardzo lubię:) zamieniłabym jedynie brukselkę na inne warzywko, bo jej nie lubię:)
OdpowiedzUsuńCzegoś takiego szukałam! Lubię brukselkę ale od kilku dni zalega mi w lodówce i zupełnie nie miałam na nią pomysłu. Teraz już mam. Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńTo bardzo się cieszę :-) Mam nadzieję, że będzie ci smakowało.
OdpowiedzUsuńHej, miło mi jest poinformować, że nominowałam Twojego bloga do akcji Liebster Blog! Życzę miłej zabawy, więcej informacji u mnie na blogu :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś z mężem i było genialne! Aż szkoda dodawać ryż do tego cuda ☺
OdpowiedzUsuńFaktycznie. Niektóre dania można byłoby jeść bez żadnych dodatków :)
Usuń