Zapiekanka gospodarska

by - listopada 25, 2012

Dzisiaj do swojej zapiekankowej kolekcji postanowiłam dodać stary, wypróbowany przepis na zapiekankę gospodarską. Prosta w wykonaniu a za to bardzo syta i smakująca praktycznie każdemu.

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków,
  • 25 dag kiełbasy,
  • 2 małe cebule,
  • 2 jajka,
  • 20 da żółtego starkowanego sera,
  • 3/4 szklanki śmietany,
  • łyżka masła,
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • sól i pieprz do smaku. 

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki. Obgotować przez 10-15 minut w osolonej wodzie. Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić na cienkie plasterki.
Śmietanę wymieszać z jajkami i dobrze doprawić przyprawami. Cebulę obrać, pokroić w krążki i zeszklić na maśle.
Następnie w wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwami:
- połowę ziemniaków
- połowę startego żółtego sera
- połowę podsmażonej cebuli
- połowę pokrojonej w platerki kiełbasy
- resztę podsmażonej cebuli
- resztę ziemniaków
- resztę pokrojonej w platerki kiełbasy
- resztę startego żółtego sera.

Całość zalać śmietaną z jajkami. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Można podawać z surówkami.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

3 komentarze

  1. pychota!:) uwielbiam zapiekanki jesienną porą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, zapiekanki mają tę fajną zaletę, że kilka prostych składników to obiad pychota :)

    OdpowiedzUsuń