Nocna owsianka pistacjowa z malinami

by - sierpnia 30, 2025

Owsianka nocna to prosty sposób, by rano cieszyć się zdrowym i gotowym śniadaniem bez zbędnego pośpiechu. W tej wersji łączymy klasyczną bazę z płatków owsianych i nasion chia z delikatnym skyrem waniliowym oraz aksamitnym kremem pistacjowym. Całość dopełniają świeże maliny, chrupiące pistacje i opcjonalnie biała czekolada, która dodaje deserowego charakteru. Bazę do tego śniadania przygotowuje się wieczorem, a rano wystarczy wyjąć z lodówki, dołożyć kilka składników i delektować się gotową, wykwintną kompozycją.

Z podanych składników uzyskamy 2 porcje owsianki w słoiczkach 200 ml.


Składniki (warstwa 1):

  • 40 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka białych nasion chia
  • 100 ml mleka

Warstwa jogurtowa (warstwa 2):

  • 150 g skyru waniliowego
  • 2 łyżeczki kremu pistacjowego

Polewa (warstwa 3):

  • 2 łyżeczki kremu pistacjowego
  • ok. 20 ml mleka 

Dodatkowo:

  • 10 szt. świeżych malin
  • 2-3 kostki białej czekolady (opcjonalnie)
  • posiekane pistacje do posypania

Wszystkie składniki pierwszej warstwy dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wyjąć mieszankę i rozłożyć do dwóch małych słoiczków. Ułożyć po 5 malin, tak aby owoce przylegały do ścianek słoiczków.
Skyr waniliowy połączyć z dwiema łyżeczkami kremu pistacjowego i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na maliny i wyrównać powierzchnię.
Do 2 łyżeczek kremu pistacjowego dodać 20 ml podgrzanego mleka. Wymieszać, aż powstanie jednolita polewa. Wylać ją na warstwę skyru.
Na krem pistacjowy można opcjonalnie wylać roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Całość posypać posiekanymi pistacjami.


  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze