Nocna owsianka pistacjowa z malinami
Owsianka nocna to prosty sposób, by rano cieszyć się zdrowym i gotowym śniadaniem bez zbędnego pośpiechu. W tej wersji łączymy klasyczną bazę z płatków owsianych i nasion chia z delikatnym skyrem waniliowym oraz aksamitnym kremem pistacjowym. Całość dopełniają świeże maliny, chrupiące pistacje i opcjonalnie biała czekolada, która dodaje deserowego charakteru. Bazę do tego śniadania przygotowuje się wieczorem, a rano wystarczy wyjąć z lodówki, dołożyć kilka składników i delektować się gotową, wykwintną kompozycją.
Z podanych składników uzyskamy 2 porcje owsianki w słoiczkach 200 ml.
Składniki (warstwa 1):
- 40 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka białych nasion chia
- 100 ml mleka
Warstwa jogurtowa (warstwa 2):
- 150 g skyru waniliowego
- 2 łyżeczki kremu pistacjowego
Polewa (warstwa 3):
- 2 łyżeczki kremu pistacjowego
- ok. 20 ml mleka
Dodatkowo:
- 10 szt. świeżych malin
- 2-3 kostki białej czekolady (opcjonalnie)
- posiekane pistacje do posypania
Wszystkie składniki pierwszej warstwy dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wyjąć mieszankę i rozłożyć do dwóch małych słoiczków. Ułożyć po 5 malin, tak aby owoce przylegały do ścianek słoiczków.
Skyr waniliowy połączyć z dwiema łyżeczkami kremu pistacjowego i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na maliny i wyrównać powierzchnię.
Do 2 łyżeczek kremu pistacjowego dodać 20 ml podgrzanego mleka. Wymieszać, aż powstanie jednolita polewa. Wylać ją na warstwę skyru.
Na krem pistacjowy można opcjonalnie wylać roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Całość posypać posiekanymi pistacjami.
Następnego dnia wyjąć mieszankę i rozłożyć do dwóch małych słoiczków. Ułożyć po 5 malin, tak aby owoce przylegały do ścianek słoiczków.
Skyr waniliowy połączyć z dwiema łyżeczkami kremu pistacjowego i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na maliny i wyrównać powierzchnię.
Do 2 łyżeczek kremu pistacjowego dodać 20 ml podgrzanego mleka. Wymieszać, aż powstanie jednolita polewa. Wylać ją na warstwę skyru.
Na krem pistacjowy można opcjonalnie wylać roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Całość posypać posiekanymi pistacjami.
Drukuj przepis
0 komentarze