Warstwowa sałatka na krakersach

by - kwietnia 16, 2022

Przygotowanie tej sałatki, odkładałam już chyba 3 rok. Wieczny brak czasu przed świętami wielkanocnymi. W tym roku postanowiłam - koniec! - sałatka z tuńczykiem na krakersach musi być! :) 
Przepis na tą wyśmienitą sałatkę warstwową, która dodatkowo wygląda jak ciasto - pojawia się na wielu blogach i stronach z przepisami. Ale i tak uważam, że warto się skusić na jej wykonanie w swojej wersji. Zobaczcie jak super będzie wyglądała na świątecznym stole ;)

Składniki:

  • opakowanie krakersów (dokładnie 27 szt.)
  • 10 dag sera żółtego
  • 1 ogórek konserwowy
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • 1 mały słoik majonezu
  • sól, pieprz (do smaku)

Zaczynamy od ułożenia 9 krakersów na talerzu lub na desce do krojenia (zależy na czym będziemy serwować) - układając prostokąt 3x3 krakersy.

Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ogórka konserwowego pokroić na drobniutką kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać 3 łyżki majonezu i wymieszać za pomocą widelca na jednolitą pastę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pastą serową posmarować krakersy. Wyrównać. 

Ułożyć kolejną warstwę krakersów. Również 3x3.

Tuńczyka dokładnie odsączyć z zalewy. Rozdrobnić na mniejsze kawałki. Dodać 1 łyżkę majonezu. Wymieszać za pomocą widelca na jednolitą pastę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pastą tuńczykową posmarować krakersy. Wyrównać. 

Ułożyć kolejną warstwę krakersów.

Ugotowane jajka rozdzielić tak, żeby uzyskać osobno białka, i osobno żółtka. Białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnić malakserem. Dodać 2 łyżki majonezu i wymieszać za pomocą widelca na jednolitą pastę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pastą białkową posmarować krakersy. Wyrównać. 

Ułożyć ostatnią warstwę krakersów. Posmarować je cienko majonezem.

Żółtka również zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnić malakserem. Posypać nimi wierzch sałatki.

Całość wstawić do lodówki na całą noc. Tuż przed podaniem, sałatkę posypać posiekanym szczypiorkiem.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze