Karmelowe frappuccino - a'la Starbucks

by - sierpnia 22, 2021

Idealne na ciepłe dni, banalnie proste do wykonania i przepyszne - domowe frappuccino z sosem karmelowym. Zafundujmy sobie w domu, namiastkę kawiarenki :)

Składniki:

  • 1 szklanka lodu (ok. 10 kostek)
  • 1/4 szklanki mocnego espresso (schłodzonego)
  • 1/4 szklanki mleka 3,2%
  • 3 łyżki gęstego sosu karmelowego
  • 1 łyżka waniliowego syropu do kawy
  • 2 gałki lodów śmietankowych (ok.100 g)
Do dekoracji:

  • bita śmietana
  • gęsty sos karmelowy

Zaparzyć 1/4 szklanki espresso lub innej mocnej kawy instant. Całkowicie wystudzić. Jeżeli zależy nam na czasie - można filiżankę z kawą przykryć i wstawić do lodówki.

Do blendera wrzucić kostki lodu, schłodzoną kawę, mleko, sos karmelowy i syrop waniliowy. Blendować wszystko do momentu, aż lód się skruszy. Wyłączyć blender, dodać lody śmietankowe. Ważne, żeby lody miały kremową konsystencję i nie były mocno zmrożone. Ponownie, krótko wszystko zblendować, tylko do momentu połączenia się składników.
Przelać do wysokiej szklanki.
Wierzch udekorować bitą śmietaną i sosem karmelowym. Smacznego :)




  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze