Pasztet z indyka z żurawiną

by - stycznia 02, 2021

Delikatny pasztet z indyka z dodatkiem wątróbki drobiowej i żurawiny namoczonej w czerwonym winie, z wierzchu pokryty warstwą z płatków migdałowych. Mięso i warzywa na pasztet można ugotować wieczorem i zostawić w bulionie do ostudzenia, do następnego dnia. Z podanych składników wychodzą nam 2 małe foremki pasztetu 10 x 22 cm.

Składniki:

  • 5 łyżek suszonej żurawiny,
  • 150 ml czerwonego wina,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1,5 l bulionu drobiowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 marchewki (średnie),
  • 1 pietruszka,
  • 600 g piersi z indyka, 
  • 300 g wątróbki drobiowej, 
  • 1 bułka kajzerka,
  • 2 jajka, 
  • sól i pieprz, 
  • gałka muszkatołowa, 
  • zioła prowansalskie,
  • 1 żółtko, 
  • 3 łyżki mleka, 
  • 4 łyżki płatków migdałowych.

Wino przelać do rondelka. Dodać cukier i zagotować całość, do momentu rozpuszczenia się cukru. Zestawić z palnika. Wsypać żurawinę i odstawić do namoczenia.
Bulion zagotować, wrzucić pociętą na mniejsze kawałki pierś z indyka, obrane marchewki, pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować całość na małym ogniu do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.
Pierś z indyka i warzywa wyjąć na talerz, a do bulionu wrzucić umytą wątróbkę i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Zdjąć z ognia, wyjąć wątróbkę, a w rosole namoczyć kajzerkę. 
Kiedy kajzerka będzie już dobrze nasączona, wyjąć ją i odłożyć na bok. 
Mięso, wątróbkę i warzywa dobrze wystudzić. Kiedy już będą wystudzone - zmielić trzykrotnie wszystkie składniki w maszynce do mielenia mięsa. Dodać 2 jajka i około 1 szklanki bulionu (ilość wykorzystanego bulionu, należy dobrać tak, żeby masa nie była zbyt sucha). Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać. Żurawinę odcedzić z wina, dodać ją do masy i jeszcze raz wymieszać całość. 
Przygotować 2 małe foremki 10 x 22 cm (z folii aluminiowej lub papieru). Przełożyć do nich masę na pasztet. Wyrównać. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać równomiernie płatkami migdałowymi. 
Piec w temp. 180°C przez około 60 minut. Po upieczeniu pasztety wystudzić całkowicie, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Włożyć do lodówki – najlepiej na całą noc.

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze