Sałatka warstwowa z kurczakiem i serkiem feta

by - grudnia 06, 2017

Zdecydowanie moją ulubioną formą sałatek - są sałatki warstwowe. Dzisiaj zaproponuję sałatkę z kurczakiem i serem feta. Dzięki temu, że feta jest bardzo słona, do sałatki nie dodajemy żadnych przypraw - a mimo to smakuje wyśmienicie. W oryginalnym przepisie zmieniłam jedynie proporcje składników.

Składniki:
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej,
  • 3 średnie pomidory,
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • przyprawa do złocistego kurczaka,
  • 200 g sera feta Fawita z Mlekowity,
  • 10 dag płatków migdałowych.

Sos czosnkowy:
  • 1 mały majonez,
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%,
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy do drobiu. Odstawić do wystygnięcia.
Kapustę pekińską pokroić w paseczki, pomidory w drobną kostkę, a ser feta w kostkę 1 x 1 cm. Migdały zrumienić na suchej  patelni (bez dodatku tłuszczu).
Przygotować sos czosnkowy: Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i doprawić.

Układać kolejno w szklanym naczyniu:
  • kapusta
  • pomidory
  • pierś z kurczaka
  • ser feta
Polać wszystko przygotowanym sosem czosnkowym i posypać uprażonymi migdałami.
Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.




  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarze

  1. właśnie "chodzi za mną" podobna sałatka, kupiłam już nawet produkty i może jutro zrobię:) tylko Twój sos dla mnie zdecydowanie za ciężki; używam jogurtu greckiego z niewielką ilością majonezu i/lub keczupu

    OdpowiedzUsuń