Cytrynowe serniczki w szklance

by - sierpnia 01, 2016

Cytrynowe serniczki, to idealny deser na lato. Delikatna, puszysta masa o orzeźwiającym, cytrynowym smaku, ułożona na ciasteczkowym spodzie - stanowić może idealny, słodki dodatek każdego dnia. Z podanych składników można przygotować około 6 porcji deseru. Do deseru wykorzystałam Lemon Curd z mojego przepisu, ale można wykorzystać również gotowy, kupiony w sklepie.

Warstwa ciasteczkowa:
  • 3/4 szklanki pokruszonych ciasteczek Petit Beurre,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 6 łyżek stopionego masła.
    Mus cytrynowy:
    • 2 1/2 łyżki soku z cytryny,
    • 1 1/2 łyżki wody,
    • 1 1/2 łyżeczki żelatyny,
    • 350 ml śmietany kremówki (30%),
    • 1 szklanka cukru pudru,
    • 250 g serka śmietankowego Philadelphia,
    • 285 g Lemon Curd.
      Do dekoracji:
      • bita śmietana,
      • plasterki cytryny,
      • borówka amerykańska,
      • listki mięty.
        Opcjonalnie:
        • żółty barwnik spożywczy.

        Pokruszone ciasteczka przełożyć do miski. Dodać cukier i roztopione (przestudzone) masło. Wymieszać. Przygotować naczynia do deseru i na dno każdego z nich ułożyć ciasteczkową warstwę o grubości około 1 cm. Docisnąć i odstawić.

        Do niewielkiej miski wlać sok z cytryny i wodę. Zamieszać. Na wierzch nasypać równomiernie żelatynę. Odstawić na 5 minut.

        W międzyczasie ubić na sztywno śmietanę kremówkę. Dodać w 1/3 szklanki cukru pudru i ewentualnie odrobinę żółtego barwnika spożywczego.

        Do osobnej miski przełożyć serek Philalephia (zmniejszyłam trochę ilość, żeby masa była lżejsza i bardziej puszysta) i za pomocą miksera dobrze go rozprowadzić, aż masa będzie gładka i puszysta. Dodać Lemon Curd i pozostałą część cukru pudru. Wymieszać.

        Odstawioną miseczkę z sokiem cytrynowym, wodą i żelatyną wstawić na 30 sekund do kuchenki mikrofalowej (na dużą moc). Opcjonalnie możemy rozpuścić całość w kąpieli wodnej.
        Po tym czasie za pomocą trzepaczki, ubijać całość przez około 1 minutę do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstawić na 3 minut do przestudzenia.

        Teraz wracamy do miski z serkiem. Ponownie wymieszać go za pomocą miksera na najniższych obrotach, a w trakcie mieszania dodać rozpuszczoną żelatynę. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Do tak przygotowanej masy dodawać łyżka, po łyżce ubitą wcześniej śmietanę. Wymieszać ręcznie za pomocą łyżki drewnianej.

        Nałożyć masę do pucharków (na warstwę ciasteczkową) i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
        Udekorować bitą śmietaną, borówkami, plasterkami cytryny i miętą. Podawać na zimno.

        Źródło: cookingclassy.com



          Drukuj przepis

        Te przepisy mogą ci się spodobać

        3 komentarze