Pierogi z jagodami
W sezonie letnim, kiedy dostępne są świeże owoce, nie zapominajmy o klasycznych potrawach z ich wykorzystaniem. Przecież nigdy indziej nie będą one smakowały tak wyśmienicie. Na dzisiejszy obiad polecam pierogi ze świeżymi jagodami. Możemy je serwować posypane cukrem z dodatkiem cukru waniliowego lub polane śmietaną.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- około 1 szklanki letniej wody,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- 70 dag jagód,
- 1/2 szklanki cukru wymieszanego z 1 łyżeczką cukru waniliowego.
Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać łyżeczkę jagód, pół łyżeczki cukru i formować pierogi.
Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 7 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
  Drukuj przepis
3 komentarze
Uwielbiam! Smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Na pewno zajrzę. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie najlepsze pierogi! Uwielbiam jak ciepłe jagody wypływają z ciasta :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/