Dzisiaj kolejna kanapka do kolekcji śniadaniowej. Połączenie miękkiego jajka sadzonego z chrupką cebulką, delikatnym pomidorem i liśćmi rukoli, sprawdziło się wyśmienicie. Kanapka wprost rozpływa się w ustach. Och... jaka szkoda, że codziennie nie można sobie serwować takich frykasów przed pracą. Wyklucza to zwyczajny brak czasu... Ale to nic - już niedługo kolejny weekendzik :)
Składniki:
- 2 kropki pełnoziarnistego pieczywa tostowego,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka oleju ,
- 2 plastry pomidora,
- garść rukoli,
- 1/4 czerwonej cebuli,
- szczypiorek,
- 1 łyżeczka majonezu,
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz.
W tym samym czasie należy podgrzać kromki pieczywa w tosterze i usmażyć jajko sadzone na małym ogniu (podlewając 1 łyżeczkę oleju) do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko nadal pozostanie płynne. Odstawić z ognia.
Teraz jedną z kromek posmarować łyżeczką majonezu, ułożyć listki rukoli, krążki cebuli, plastry pomidora (można posypać solą i pieprzem) oraz jajko sadzone. Posypać posiekanym szczypiorkiem i przykryć drugą kromką chleba. Podawać od razu po przygotowaniu, ponieważ najświeższa jest najlepsza :)
  Drukuj przepis
0 komentarze