Wątróbka wieprzowa z cebulką i jabłkiem

by - października 26, 2013

Wątróbka to jest jedyny rodzaj podrobów jaki akceptuje :) I muszę przyznać, że aromat smażonej wątróbki z cebulką naprawdę urzeka. Idealnie smakuję z puree ziemniaczanym.

Składniki:
500 g wątróbki wieprzowej, 
mleko, 
2 duże cebule, 
1 kwaśne jabłko, 
2 łyżki masła, 
mąka, 
olej do smażenia, 
sól, 
pieprz. 

Wątróbkę wymyć i pociąć w mniejsze kawałki. Przełożyć do miski i zalać mlekiem, tak żeby całe mięso było dobrze zanurzone. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Dzięki takiej kąpieli wątróbka bardziej delikatna i mniej gorzka.
W międzyczasie obrać cebule i jabłka. Cebule pokroić w pół-krążki a jabłka starkować na tarce o grubych otworach. Przygotować wysoką patelnie lub rondel. Wyłożyć masło. Rozgrzać je, a następnie wrzucić cebulę i jabłka. Smażyć na średnim ogniu do całkowitej miękkości, często mieszając.
Wątróbkę wyjąć z mleka i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy z kawałków obtaczać z każdej strony w mące, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju. Wątróbki nie powinno się smażyć za długo, ponieważ zrobi się zbyt twarda. Dopiero po usmażeniu doprawić wątróbkę solą i pieprzem wg uznania.
Podawać ze sporą ilością przygotowanej wcześniej cebulki z jabłkami.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze