Tradycyjne kotlety de volaille

by - lipca 04, 2013

Wśród mięs na polskich stołach najczęściej króluje drób, a jednym z najbardziej popularnych sposobów na piersi kurczaka są kotlety de volaille. Mają one francuskie pochodzenie, a jego historia sięga XVIII wieku. To bardzo smaczny mięsny dodatek do obiadu, z chrupiącą panierką i delikatnym mięsem w środku. Najbardziej polecam go z młodą glazurowaną marchewką oraz z frytkami lub puree ziemniaczanym.

Składniki:
  • 4 filety z piersi kurczaka,
  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • 150 g tartej bułki,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Mięso umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem i oprószyć solą. Połowę masła pokroić na słupki. Na każdym płacie mięsa wzdłuż dłuższego brzegu, ułożyć słupek masła, a mięso wokół niego ciasno zrolować.
Do jednego głębokiego talerza wbić jajka, roztrzepać, a do drugiego głębokiego talerza wsypać bułkę tartą. Kotlety panierować dwukrotnie, zanurzając kolejno w jajkach i obtaczając w tartej bułce.
Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kotlety i smażyć na średnim ogniu po około 3-4 minuty z każdej strony, aż się ładnie zarumienią. Pod koniec smażenia dodać pozostałe masło. 



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarze