Tortilla meksykańska z kurczakiem

by - marca 02, 2013

Oryginalne tortille powstają po zagnieceniu mieszanki mąki kukurydzianej i pszennej z wodą, uformowaniu cienkich placków i pieczeniu ich na specjalnych patelniach. Powinno się je spożywać ciepłe, gdyż po ostygnięciu nabierają konsystencji gumy. Tortille podaje się je na wiele sposobów – smażone, grillowane, zapiekane. Ciasto można doprawiać na ostro lub na słodko – w zależy od upodobań i planu czym chcemy je wypełnić. 
Największą zaletą tortilli jest to, że pasuje do bardzo wielu potraw. Według mnie najlepiej komponuje się z mięsem drobiowym i warzywami, i taką właśnie propozycję przedstawiam poniżej.

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka,
  • gotowe placki tortilli, 
  • sałata lodowa,
  • pomidorki cherry, 
  • puszka kukurydzy, 
  • czerwona papryka, 
  • 2 czerwone cebule. 

Marynata:

  • łyżka przyprawy gyros, 
  • 1/2 łyżeczki papryki, 
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku,
  • 4 łyżki oleju.

Sos czosnkowy:

  • 4 łyżki majonezu, 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku, 
  • 1/3 łyżeczki oregano. 

Sos ketchupowy:

  • 4 łyżki majonezu, 
  • 1 łyżka ketchupu. 

Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać i dodać do kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.
Następnie kurczaka usmażyć na patelni, nie dodając większej ilości tłuszczu niż ta, którą jest obtoczony kurczak z marynaty.
Sałatę lodową posiekać na drobne paseczki, pomidorki przekroić na ćwiartki, kukurydzę odsączyć, paprykę pokroić na drobną kostkę a cebulę na piórka.
Przygotować osobno sos czosnkowy i sos ketchupowy, mieszając ze sobą składniki.
Placki tortilli podgrzewamy według zaleceń na opakowaniu, a następnie smarujemy je sosem ketchupowym, nakładamy sałatę, mięso kurczaka, kukurydzę, paprykę, cebulę, pomidorki a na koniec sosem czosnkowym. Zawijamy krawędzie do środka (żeby nie wypadał nam farsz) a następnie zwijamy w rulon, tak jak naleśniki. Podawać od razu po przyrządzeniu.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

3 komentarze

  1. Bardzo lubię takie meksykańskie smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. tortilla często gości na moim stole, Twoja wygląda równie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To bardzo fajne i proste danie... które można wypełnić czymkolwiek. Wszystko wedle gustu... Pozdrawiam i obiecuje, że odwiedzę Twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń