Świąteczna pieczeń z indyka

by - grudnia 29, 2012

Pieczona pierś z indyka, faszerowana suszonymi śliwkami i morelami, to aromatyczna, krucha i delikatna propozycja na święta, ale również danie obiadowe. Mięso jest bardzo dobre na ciepło, ale chyba najlepsze jest serwowane na zimno, cienko pokrojone i podawane na półmisku.
Ten przepis jest niezawodny i szybki w wykonaniu. Pieczeń możemy przechowywać do tygodnia w lodówce. Można go też zamrozić po upieczeniu, jeśli jest taka konieczność. 

Składniki:

  • 1,5 kg piersi z indyka,
  • 20 dag suszonych moreli,
  • 20 dag suszonych śliwek,
  • 3 łyżki oliwy,
  • przyprawa do indyka.

Dokładnie oczyszczone i opłukane mięso rozkroić na płat o grubości około 1,5 cm. Posypać przyprawą do indyka i odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę, aby nabrało aromatu.
Śliwki i morele namoczyć, a następnie ułożyć na mięsie. Zwinąć roladę, ściśle obwiązując mocną nitką, a następnie mięso posmarować oliwy.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarze

  1. Smakowicie wygląda :) w weekend wypróbuję na obiad dla gości :)

    OdpowiedzUsuń