Pancake

by - października 13, 2012


Pancakes, czyli amerykańska odmiana naszych naleśników. Są to małe, okrągłe i pulchne placuszki, zrobione ze średnio rzadkiego ciasta na bazie mąki, mleka i jajek, z dodatkiem środka spulchniającego. Zawsze usmażone na złocisty kolor z obu stron na lekko natłuszczonej patelni.
Dzisiaj proponuję klasyczne pancakes, proste do wykonania, najlepsze na śniadanie lub brunch. Udają się za każdym razem :)

Składniki:

  • 2½ szklanki mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki oleju,
  • 100g masła,
  • syrop klonowy do polania.

Składniki wystarczają na przygotowanie około 14 placków.
Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, cukier i sól.
Jajka roztrzepać z mlekiem i olejem - a następnie wlać je do miski z mąką. Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby nie było żadnych grudek. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 15 minut.
W międzyczasie masło pokroić na cienkie plasterki i odstawić na bok.
Rozgrzać patelnię (nie smarować jej żadnym tłuszczem). Nakładać po ½ małej chochelki ciasta i smażyć przez około 1 minutę, do momentu aż na powierzchni placków pojawią się małe otworki. Odwrócić i smażyć z drugiej strony do uzyskania ładnego, rumianego koloru.
Obok patelni ustawić talerz. Na usmażonych placuszkach rozłożyć kawałki masła (na każdym jeden) i ułożyć placuszki w stos po 4-5 placków.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarze