Czekoladowy pudding chia z kremem jogurtowo-kokosowym

by - marca 17, 2021

Wersja czekoladowa - to nowa odsłona puddingu z nasion chia. Dzisiejsza propozycja przygotowana jest z mleka kokosowego, kakao i syropu klonowego. Wierzch puddingu ozdabia delikatny krem z jogurtu greckiego i wiórków kokosowych oraz świeże maliny. Idealna propozycja zdrowego i sycącego śniadania lub przekąski.

Składniki:

  • 1/4 szklanki kakao w proszku,
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 1/3 szklanka mleka kokosowego,
  • 1/3 szklanki nasion chia.

Krem jogurtowy:

  • 100 g gęstego jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka cukru lub erytrolu,
  • 1 łyżka wiórków kokosowych.

Dodatkowo:

  • świeże maliny (do dekoracji),
  • wiórki kokosowe (do posypania).

Do średniej miseczki przesiać kakao, aby pozbyć się grudek. Dodać syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Zamieszać całość dokładnie, aż do połączenia się składników. Dolać mleko kokosowe i ponownie zamieszać. Wsypać nasiona chia. Zamieszać. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc). W trakcie pierwszej godziny chłodzenia, pudding należy przemieszać kilka razy - średnio co 10 - 15 minut, aby nie powstały grudki.

Jogurt grecki wymieszać razem z cukrem (lub erytrolem) i wiórkami kokosowymi.

Pudding czekoladowy chia przełożyć do szklanych naczyń. Podawać razem z kremem jogurtowym, posypanym dodatkowo z wierzchu wiórkami kokosowymi oraz świeżymi malinami.

Źródło (ze zmianami): feelgoodfoodie.net



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze