Pieczona karkówka

by - listopada 30, 2019

W czasach, kiedy wędliny w składzie mają więcej chemii niż mięsa,  polecam pieczone samodzielnie mięsko, które można wykorzystać zarówno do obiadu na ciepło, jak i do kanapek na zimno.

Składniki:
  • 2 kg karkówki,
  • 2 łyżki papryki mielonej,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • 2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu.

Karkówkę opłukać i osuszyć. Przełożyć mięso do miski. Posypać 2 łyżkami słodkiej papryki, 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką pieprzu. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Przyprawami dokładnie natrzeć karkówkę. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 8 godzin. Piekarnik nagrzać do temp. 180°C. Mięso przełożyć do brytfanki, polać olejem. Piec około 40 minut, następnie obrócić karkówkę i piec kolejne 40 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150°C  i piec przez 1 godzinę, od czasu do czasu przewracając mięso.
Po wyciągnięciu pieczeni z piekarnika, pozostawić ją na około 30 minut. Następnie można ją serwować lub pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Źródło: doradcasmaku.pl



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze