Kotlety drobiowe z serem

by - stycznia 29, 2015

Od dziś kotlety drobiowe z serem, będą jednym z moich ulubionych dań drobiowych :). Są po prostu przepyszne, i to zarówno na zimno jak i na ciepło. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane - a efekt wyśmienity. Polecam serdecznie.

Składniki:
  • 2 filety z piersi kurczaka,
  • 3 jajka,
  • 300 g żółtego sera w kawałku,
  • sól, pieprz,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1/2 łyżeczki bazylii,
  • ząbek czosnku,
  • 7 łyżek mąki pszennej,
  • cebula,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Filety umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa. Wbić 3 jajka, dodać mąkę, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Dobrze wymieszać (najlepiej rękami). Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
Następnie kłaść łyżką na patelnię, na mocno rozgrzany olej tworząc małe kotleciki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym.

Źródło: Z miłości do słodkości



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarze