Sałatka warstwowa z tuńczykiem

by - czerwca 08, 2014

Kiedy trafię na jakiś przepis z warstwową sałatką - to koniecznie muszę go wypróbować. Jest to moja ulubiona forma sałatek. I okazuje się, że również tym razem się nie zawiodłam. Sałatka jest wyśmienita. Nie wymaga sporego nakładu pracy, a na pewno zrobi wrażenie na naszych gościach. Jedynym składnikiem z którego zrezygnowałam, w porównaniu do oryginału jest pieprz.

Składniki:
  • 2 puszki tuńczyka w oleju,
  • 1 woreczek ryżu, najlepiej parabolicznego (10 dag),
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • puszka kukurydzy,
  • 20 dag żółtego sera,
  • mały pęczek szczypiorku,
  • 1 majonez (420 g).
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Jajka dobrze ostudzić, obrać i pokroić w małą kosteczkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a szczypiorek drobno posiekać. Tuńczyka i kukurydzę osączyć z zalewy.
Następnie w szklanej misce układać kolejno poszczególne warstwy sałatki:
- ryż
- pieprz
- połowa majonezu
- jajka
- tuńczyk
- żółty ser
- kukurydza
- druga połowa majonezu
- posiekany szczypiorek
Sałatkę schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Można ją też przygotować dzień wcześniej.

Źródło: zyciezapetytem.pl



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarze