Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

by - kwietnia 21, 2014

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym, to nieco inna forma zaserwowania dania z wykorzystaniem mięsa mielonego. Można ją podawać pokrojoną na grubsze plastry, zarówno na zimno jak i na ciepło, jako wyśmienity dodatek do obiadu.

Składniki:
  • 800 g mięsa mielonego (najlepiej łopatki wieprzowej),
  • 1 surowe jajko,
  • 1 sucha  bułka,
  • sól, pieprz, majeranek, Vegeta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • mleko do namoczenia bułki.

Nadzienie:
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • świeża natka pietruszki,
  • świeży koperek,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól, pieprz,
  • 50 g starkowanego żółtego sera.

Dodatkowo:
  • kawałki masła,
  • bułka tarta.
Zaczynamy od przygotowania farszu. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz, majonez i posiekaną natkę pietruszki z koperkiem. Wymieszać.
Następnie należy przygotować masę mięsną.
Bułkę namoczyć w mleku. Pozostawić, aż zmięknie. Odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na maśle. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, majeranek i Vegetę. Wyrobić na gładką masę. Przygotować folię spożywczą (odcinek około 40 cm długości).  Rozłożyć ją na blacie. Posypać obficie bułką tartą. Zwilżyć ręce wodą. Masę mięsną wyłożyć na płat foli formując prostokąt. Lekko docisnąć.
Mięso pokryć równomiernie farszem jajecznym, zostawiając jeden koniec bez farszu.
Za pomocą foli zwinąć równomiernie roladę. Lekko docisnąć.
Gotową roladę (już bez folii) przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu rolady położyć kilka niewielkich kawałków masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 - 60 minut w temperaturze 200ºC .
Wyjąć z piekarnika. Chwilę przestudzić a następnie pokroić w plastry. 



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarze