Grillowane kiełbaski pod ziemniaczaną pierzynką

by - lipca 09, 2013

Kiedy przypadkiem (tak jak ja :) ) mamy w lodówce kilka kiełbasek, z którymi nie specjalnie wiemy co zrobić, to mam dla Was wyśmienitą propozycję, która może stanowić zarówno obiad - jak i nietuzinkową kolację. Grillowane kiełbaski pod ziemniaczaną pierzynką, to nic innego jak kilka kiełbasek zapiekanych z cebulką, ziemniaczkami i posypanych z wierzchu tartym, żółtym serem.

Składniki:
  • 8 kiełbasek np. zwyczajnych,
  • 2 cebule,
  • 750 g ziemniaków,
  • 150 g śmietany 36%,
  • 100 g startego, żółtego sera np. cheddar,
  • 5 łyżek musztardy,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 2 łyżki oliwy.

Ponacinać kiełbaski z obu stron. Obsmażyć na patelni, a następnie zdjąć z ognia i każdą z nich posmarować lekko musztardą. 
Cebulę pokroić w półplastry i przesmażyć na patelni po kiełbaskach. Ziemniaki ugotować do miękkości, przecisnąć przez praskę i wymieszać ze śmietana i częścią margaryny. 
W naczyniu do zapiekania ułożyć kiełbaski a następnie nałożyć na nie cebulę. Całość pokryć ziemniaczanym puree. Wierzch posypać startym serem oraz pozostałą częścią margaryny, pokrojonej w kawałki. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temp. 175-180°C przez 25-30 minut.

Inspiracja: przepisy.pl



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze