Śledzie pod pierzynką

by - grudnia 27, 2012

Śledź pod pierzynką – to sałatka śledziowa, układana warstwowo i połączona majonezem. Ważne jest, żeby do tej sałatki kupić dobrej jakości śledzie, ponieważ to one swoim smakiem dominują w całej sałatce.
Śledź pod pierzynką, to potrawa kuchni rosyjskiej, podawana na zimno jako zakąska, najczęściej z okazji Nowego Roku.
Dzisiaj zaproponuję przepis, na wersję bogatą również w warzywa. Oprócz śledzi w sałatce znajdziemy ogórki konserwowe, cebulkę, ziemniaki i buraki.

Składniki:

  • 5-6 filetów śledziowych a'la matjas w oleju,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 3 ugotowane ziemniaki,
  • 3-4 ugotowane buraki,
  • majonez,
  • 3 jajka na twardo,
  • biały pieprz.

Filety śledziowe pokroić w dość grubą kostkę. Cebulę drobno posiekać. Ogórki i ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Buraki starkować na tarce o dużych oczkach, natomiast jajka na tarce o małych oczkach.
Na dnie szklanego (najlepiej przeźroczystego, ponieważ widać wtedy efekt warstw) naczynia układać po kolei:
- śledzie
- cienką warstwę majonezu
- pieprz
- cebula
- ogórki
- ziemniaki
- cienką warstwę majonezu 
- pieprz
- buraki
- cienką warstwę majonezu
- pieprz
- jajka

Całość odstawić na noc do lodówki, tak, aby smaki się przegryzły.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarze