Racuchy drożdżowe z jabłkami

by - listopada 04, 2012

Racuchy z jabłkami - to jedna z takich potraw, która swoim aromatem rozchodzi się po całym domu, odciągając nawet dzieci od komputerów :) Przepis, który zamieściłam poniżej, to jeden z tych przepisów, z którego "zawsze wychodzi". Bazę do tego wyśmienitego wyszperałam na blogu "Moje wypieki". 

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1,5 szklanki letniego mleka,
  • 1 jajko,
  • 2-3 lekko kwaśne jabłka.

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże, zasypać cukrem i zalać ½ szklanki letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut. Obrać jabłka i pokroić je w cienkie plasterki. Po tym czasie, do miski z mąką - wlać resztę mleka, dodać jajko oraz pokrojone jabłka. Wymieszać całość łyżką drewnianą. Odstawić ponownie na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Ciasto nabierać łyżką, maczaną za każdym razem w gorącej wodzie (by się nie kleiło). Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, na niezbyt dużym ogniu, pilnując żeby się nie przypaliły - a były jedynie dobrze wysmażone na rumiany kolor.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarze