Gwiazdki z łososiem i kremowym serkiem
Te małe gwiazdki z ciasta francuskiego to idealna propozycja na efektowną, a jednocześnie bardzo prostą przekąskę. Chrupiące, maślane ciasto skrywa w sobie delikatne nadzienie z kremowego serka śmietankowego, wędzonego łososia i świeżego koperku. Całość tworzy harmonijne połączenie smaku – lekkie, aromatyczne i niezwykle apetyczne.
Złocista powierzchnia, posypana sezamem, przyciąga wzrok, a wnętrze pozostaje miękkie i kremowe. To przekąska, która świetnie sprawdzi się na spotkania z rodziną i przyjaciółmi, świąteczny stół, imprezę czy jako szybki dodatek do kolacji. Prosto, elegancko i bardzo smacznie – dokładnie tak, jak lubimy najbardziej.
Łososia pokroić na małe kawałeczki. W niewielkiej miseczce wymieszać serek z łososiem i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Złocista powierzchnia, posypana sezamem, przyciąga wzrok, a wnętrze pozostaje miękkie i kremowe. To przekąska, która świetnie sprawdzi się na spotkania z rodziną i przyjaciółmi, świąteczny stół, imprezę czy jako szybki dodatek do kolacji. Prosto, elegancko i bardzo smacznie – dokładnie tak, jak lubimy najbardziej.
Z podanych składników uzyskamy około 20 gwiazdek.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego XXL
- 200 g serka śmietankowego
- 100 g wędzonego łososia
- 2 łyżeczki świeżego koperku (posiekanego)
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 1 żółtko (do posmarowania)
- 1 łyżka mleka
- sezam (do posypania)
Piekarnik rozgrzać do 180°C (z termoobiegiem).
Drukuj przepis
Rozpakować jedno z ciast francuskich. Rozwinąć je na płasko i powycinać gwiazdki, za pomocą metalowej foremki o szerokości 10 cm. Każdą z tych gwiazdek ponakłuwać widelcem, a następnie na jej środku ułożyć czubatą łyżeczkę nadzienia. Rozwinąć drugie opakowanie ciasta i wyciąć ponownie gwiazdki. Przykryć każdą gwiazdkę z nadzieniem, drugim (pustym) kawałkiem ciasta. Docisnąć krawędzie - najpierw palcami a następnie czubkiem widelca.
Gwiazdki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Żółtko rozmącić z łyżką mleka i posmarować nim gwiazdki za pomocą pędzelka. Posypać sezamem.
Piec przez 10 minut do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce.
Drukuj przepis





0 komentarze